Διεθνή

Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ για το κλίμα: «Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα» (βίντεο)

Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ για το κλίμα: «Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα» (βίντεο) Φωτογραφία: pixabay
«Η έκθεση αυτή αποτελεί κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα. Ο κώδων του κινδύνου είναι εκκωφαντικός και τα στοιχεία αδιάψευστα», αναφέρει ο ΟΗΕ για το κλίμα στον πλανήτη. «Αναπόδραστες και μη αναστρέψιμες οι αλλαγές», τονίζεται ακόμα.

Εκπέμπει «SOS» ο πλανήτης Γη, λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτό αποτυπώνεται και στην έκθεση του ΟΗΕ, στην οποία κάνει λόγο για κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα. Ο κώδων του κινδύνου είναι εκκωφαντικός και τα στοιχεία αδιάψευστα», αναφέρει ο ΟΗΕ για το κλίμα στον πλανήτη. «Αναπόδραστες και μη αναστρέψιμες οι αλλαγές», τονίζεται ακόμα.

Αυτή η διεθνής έκθεση έρχεται ως η τελευταία ηχηρή προειδοποίηση της επαπειλούμενης κλιματικής καταστροφής. Την ίδια ώρα που η Γη πλήττεται από πρωτοφανή ξηρασία, φονικές πλημμύρες, σαρωτικές φωτιές, λιώσιμο των πάγων και άνοδο της στάθμης των θαλασσών που επαναχαράσσουν τον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη. Κάτι για το οποίο έχει βάλει το... χεράκι του και ο άνθρωπος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) για την κλιματική αλλαγή, ο κόσμος μας έχει υποστεί υπερθέρμανση 1,1 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, οδεύοντας ολοταχώς στους 1,5 βαθμούς που έχουν θέσει οι παγκόσμιοι ηγέτες ως όριο, κάτω από το οποίο πρέπει να παραμείνει η άνοδος της θερμοκρασίας για την αποφυγή των ακόμη σοβαρότερων επιπτώσεων.

Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, παρότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς κελσίου από την περίοδο 1850-1900, η σταθεροποίησή της στους 1,5 βαθμούς είναι ακόμη εφικτή. Το επίπεδο αυτό θερμοκρασίας, παρόλα αυτά, μπορεί να συνεπάγεται περισσότερους ακραίους καύσωνες, εντονότερες καταιγίδες, σοβαρότερα επεισόδια ξηρασίας και χειρότερες πλημμύρες.

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αλλάζουν το κλίμα της Γης με τρόπους «πρωτοφανείς» εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, με κάποιες από τις αλλαγές αυτές να είναι πλέον «αναπόδραστες και μη αναστρέψιμες» προειδοποιούν οι επιστήμονες της Επιτροπής του ΟΗΕ.

Σε ηχηρό τόνο διαμηνύεται πως «είναι αδιαμφισβήτητο πως η ανθρώπινη επιρροή έχει υπερθερμάνει την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τη γη».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση -των 42 σελίδων και γνωστή ως «Σύνοψη για όσους χαράσσουν πολιτική» (Summary for Policymakers)- η ευκαιρία περικοπής της εξάρτησης της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα και η αποφυγή καταστροφικών συνεπειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή όπως τη βιώνουμε σήμερα, μειώνεται ραγδαία και δραματικά.

Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτή περιλαμβάνει σειρά μελετών και είναι η πρώτη, μεγάλης έκτασης αξιολόγηση της υφιστάμενης κλιματικής αλλαγής από το 2013. Βγαίνει στη δημοσιότητα λιγότερο από τρεις μήνες από την κομβική Σύνοδο για το κλίμα της Γλασκώβης - γνωστή ως COP26.

«Η έκθεση αυτή αποτελεί κόκκινο συναγερμό για την ανθρωπότητα. Ο κώδων του κινδύνου είναι εκκωφαντικός και τα στοιχεία αδιάψευστα: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και η αποδάσωση "πνίγουν" τον πλανήτη μας και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

{https://twitter.com/ed_hawkins/status/1424681230314971141?s=20}

«Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας τώρα, μπορούμε να αναστρέψουμε τον κλιματικό όλεθρο. Όμως, όπως ξεκαθαρίζει η έκθεση, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση και χώρος για προφάσεις. Βασίζομαι στους ηγέτες των κυβερνήσεων και όλους τους εμπλεκόμενους να διασφαλίσουν την επιτυχία της COP26» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συνολική αυτή αξιολόγηση της κλιματικής κρίσης, η έκτη τής συγκεκριμένης Επιτροπής από το 1988, βασίστηκε σε επιστημονικές έρευνες και στοιχεία εκατοντάδων ειδικών και χρειάστηκε οκτώ χρόνια για την ολοκλήρωσή της.

{https://twitter.com/jakpost/status/1424626977374343172?s=20}

(πληροφορίες από Guardian, BBC, CNN)