Διεθνή

«Στον αέρα» η συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν: Οι αυτονομιστές του Ντονμπάς ζητούν την αναγνώριση της Μόσχας

«Στον αέρα» η συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν: Οι αυτονομιστές του Ντονμπάς ζητούν την αναγνώριση της Μόσχας
Η έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας των λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία

Οι ηγέτες των δυο αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας ζήτησαν σήμερα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο επικεφαλής της αυτόνομης περιοχής του Λουγκάνσκ προχώρησε στη σχετική έκκληση, υποστηρίζοντας πως η επιβεβαίωση της κυριαρχίας των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών θα αποτρέψει τις μαζικές απώλειες αμάχων - 300.000 εκ των οποίων είναι ρωσικής εθνικότητας.

Υπενθυμίζεται πως DPR και LDR έχουν διακηρύξει την αυτονομία τους από το Κίεβο από τις μέρες του Μaidan πίσω στο 2014.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σχετικά πως θα εξετάσει σοβαρά την έκκληση των ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

«Ακόμη μεγαλύτερη απειλή το Κίεβο αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ»

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε εκτάκτως για να εξετάσει την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, σημείωσε πως το Κίεβο θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη απειλή αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα σημειώθηκε η πρώτη μάχη μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών στο ρωσικό Ροστόφ.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες και μεθοριακοί φρουροί απέτρεψαν σήμερα «ομάδα δολιοφθορέων-αναγνώρισης» από την Ουκρανία, σκοτώνοντας πέντε δολιοφθορείς.

Το Κίεβο διέψευσε την είδηση, χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις αναφορές της Μόσχας, καθώς δεν υπάρχει παρουσία ουκρανικών δυνάμεων στο Ροστόφ.

«Ούτε ένας από τους στρατιώτες μας δεν παραβίασε τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ούτε ένας δεν σκοτώθηκε σήμερα (Δευτέρα)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Αντόν Γκερατσένκο.

Στις 24 Φεβρουαρίου η συνάντηση Λαβρόφ - Μπλίνκεν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για τις 24 Φεβρουαρίου στην Γενεύη.

«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη», δήλωσε ο Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μόσχα: Πρόωρα τα σχέδια για «τετ α τεν» Πούτιν - Μπαίντεν

Ελπίδες αποκλιμάκωσης έφερε χθες η τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν - με τους δυο ηγέτες να δεσμεύονται πως θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας έγινε μάλιστα γνωστό πως οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν συμφώνησαν καταρχήν να συναντηθούν για το Ουκρανικό, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθήσει και διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, και θα τεθούν επί τάπητος «η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωνε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, μια τηλεφωνική συνομιλία ή μια συνάντηση:

«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.