Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Η αναγνώριση του Ντονμπάς από τον Πούτιν είναι η αρχή της εισβολής στην Ουκρανία

eurokinissi eurokinissi
Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς, ανακοίνωσε τις πρώτες κυρώσεις και σημείωσε πως η Ρωσία θα κριθεί «από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της».

Στο τρίτο του κατά σειρά διάγγελμα για την ουκρανική κρίση, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για τετελεσμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε τις πρώτες κυρώσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών και της ρωσικής ελίτ. 

Παράλληλα μίλησε για προώθηση αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες της Βαλτικής, ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με τη Ρωσία». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η Ρωσία θα κριθεί - και ως εκ τούτου οι κυρώσεις εναντίον της θα επιβάλλονται - βάσει των όσων πράττει και όχι βάσει των όσων λέει. 

Το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν: «Χθες ο Πούτιν αναγνώρισε το Ντονμπάς. Μόλις ανακοίνωσε δηλαδή ότι παίρνει δυο κομμάτια της Ουκρανίας. Έδωσε άδεια στα στρατεύματά του να μπουν εκεί. Και έπειτα είπε ότι πρέπει να ενωθούν με το υπόλοιπο κομμάτι. Έχει στόχο να πάει βαθύτερα. Αυτή είναι η αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Έτσι ξεκινάω τις κυρώσεις που είχαμε ανακοινώσει. Και αν η Ρωσία συνεχίσει, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Ποιος άραγε δίνει τη δυνατότητα στον Πούτιν να ανακηρύσσει ανεξάρτητες περιοχές άλλων χωρών. Συνεργαστήκαμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Ξεκινάμε με κυρώσεις σε δύο τραπεζές τους τη VTB και τη Στρατιωτική Τράπεζα. Πλέον δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από τη Δύση. 

Από αύριο ξεκινάμε κυρώσεις και κατά της ρωσικής ελίτ. Εξαιτίας των ρωσικών κινήσεων, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία. Έχω δώσει εντολή αμυντικών κινήσεων των δυνάμεών μας και προώθησή τους στις χώρες της Βαλτικής. Προσοχή, δεν θα πολεμήσουμε με τη Ρωσία. Όμως θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλι΄άδες ρωσικά στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία. Τα πλοία τους βρίσκονται στη Μάυρη Θάλασσα. Έχουν αποθέματα αίματος έτοιμα. Δεν χρειάζεσαι τέτοια αποθέματα αιματος αν δεν ετοιμάζεσαι για πόλεμο.

Αν η Ρωσία συνεχίσει, είναι εκείνη και εκείνη μόνο που θα έχει την ευθύνη για όσα συμβούν. Όπως είπα την προηγούμενη εβδομάδα η περιφρούρηση της ειρήνης θα έχει κόστος και για εμάς. Όμως θα κάνω ότι είναι δυνατόν ώστε οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να αφορούν μόνο εκείνους και να μην επηρεάσουν τη δική μας οικονομία. Τις τελευταίες μέρες είμαι σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σε κάθε βήμα δειξαμε ότι δουλεύουμε με ενότητα. Είμαστε ενωμένοι στη στήριξή μας στην Ουκρανία και ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Χθες ο κόσμος άκουσε καθαρά τον Πούτιν να ξαναγράφει την ιστορία. Τίποτα σε όσα είπε δεν είχε κατεύθυνση τον διάλογο. Επιτέθηκε στο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει. Απείλησε με πόλεμο αν τα αιτήματά του δεν γίνουν δεκτά. Υπάρχει όμως ακόμα χώρος για να αποφύγουμε το χειρότερο σεν΄άριο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι υπέρ της διπλωματίας. Θα κρίνουμε τη Ρωσία όχι από τα όσα λέει αλλά από τις πράξεις της. Και από εκεί θα εξαρτηθούν και οι κυρώσεις εναντίον της.»

{https://www.youtube.com/watch?v=joRERZ_9-iU}