Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία: Η Ρωσία κάνει πολύπλευρη επίθεση, «μετά τη χθεσινή κατάπαυση του πυρός»

Ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία: Η Ρωσία κάνει πολύπλευρη επίθεση, «μετά τη χθεσινή κατάπαυση του πυρός»
Όλες οι ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία έλαβαν την εντολή να συνεχίσουν την επίθεση από πάσα κατεύθυνση, μετά από «μια προσωρινή διακοπή την Παρασκευή», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Όπως είπε και νωρίτερα το Κρεμλίνο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξήγησε πως η χθεσινή παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμύνης Igor Konashenkov, ανέφερε ότι «Ο ρωσικός στρατός έχει εντολή να συνεχίσει την προέλασή του σε όλα τα μέτωπα, μετά την άρνηση της Ουκρανίας να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία».

Χάρτης με την εκτίμηση των περιοχών που είναι υπό ρωσική κατοχή:

{https://twitter.com/AFP/status/1497601405313601537}

Ακόμα τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί, στους έξι ο τραγικός απολογισμός

Ακόμη 4 νεκροί Έλληνες ομογενείς από συγκρούσεις ενόπλων στο χωριό Μπουγάζ, άλλοι δύο Έλληνες νεκροί νωρίτερα στο χωριό Σαρτανά, έξι τραυματίες τουλάχιστον, ανάμεσά τους κι ένα παιδί.

Οργισμένη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών και διάβημα στον Ρώσο Πρέσβη για το θάνατο δύο Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, μετά από βομβαρδισμούς των Ρώσων στο χωριό Σαρτανά.

Δύο Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν (μεταξύ τους και ένα παιδί), σε μία ακόμα σοκαριστική εξέλιξη που προκάλεσε την οργή του Νίκου Δένδια και την ανακοίνωση, καθώς και το διάβημα στον Ρώσο πρέσβη.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ'επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας.

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1497582301714305024}

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο έως το πρωί της Δευτέρας

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου.

Νωρίτερα, το Κίεβο είχε πει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται ώστε να καθαρίσει η πόλη, η οποία πλήττεται από βομβαρδισμούς και πυρά, από τα «σαμποτάζ του εχθρού και τις ομάδες αναγνώρισης».

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας είχε ανακοινώσει ότι όποιος πολίτης εντοπιστεί από τις Αρχές να κυκλοφορεί μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας θα θεωρείται εχθρός.

«O Πούτιν διέταξε να σταματήσει ο βομβαρδισμός στο Κίεβο, όμως η Ουκρανία αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις» - Τι λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

Νέες εξελίξεις στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο κατηγόρησε το μεσημέρι του Σαββάτου την Ουκρανία ότι κατά την τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα «εκτροχίασε μια εκεχειρία καθώς αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις».

«Την Παρασκευή και εν αναμονή των διαπραγματεύσων, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την παύση της προώθησης του βασικού μέρους των δυνάμεων της Μόσχας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πεσκόφ.

 «Δεδομένου ότι η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε εκ νέου σήμερα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Ρωσία είχε αναφέρει ότι πρότεινε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, με την Ουάσιγκτον να κρίνει ότι η ρωσική πρόταση δεν μπορούσε να κριθεί αξιόπιστη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι η Ρωσία ανέμενε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή και λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους στην οικονομία.

«Κατόπιν, θα πρέπει να αναπτύξουμε τα αντίποινα», κατέληξε ο κ. Πεσκόφ.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, σύμβουλος του Ζελένσκι αρνήθηκε ότι έγιναν έτσι τα πράγματα. «Δεν είπαμε όχι στις διαπραγματεύσεις. Είχαμε προετοιμάσει τις θέσεις μας, την ώρα που η Ρωσία δημιούργησε συνθήκες που έκαναν αδύνατες τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε από την πλευρά του.

Γερμανία, Ιταλία ζητούν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift, «ελέγχουμε το Κίεβο» λέει ο Ζελένσκι

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, και ο ουκρανικός στρατός παλεύει ενάντια στη Ρωσία με όλα τα μέσα που διαθέτει. Ο Μπάιντεν έστειλε βοήθεια, ενώ οι χώρες που είναι υπέρ του αποκλεισμού Swift της Ρωσίας όλο και αυξάνονται.

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορλιας στους δρόμους της Ουκρανίας από τις 17:00 έως 08:00, «όποιος εντοπίζεται θα αντιμετωπίζεται ως εχθρός».

Στηρίζει η Ελλάδα τον αποκλεισμό Swift της Ρωσίας. Έδωσε το πράσινο φως ο Μάριο Ντράγκι πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Βίκτορ Ορμπάν πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, η Κύπρος και η Γερμανία που στην αρχή ήταν αρνητική.

Αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift: Πράσινο φως από Γερμανία, Ιταλία στηρίζει και η Ελλάδα

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), στηρίζει και η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν την αποβολή της Μόσχας από το Swift μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει και προβλήματα.

Ακόμα και το Βερολίνο που αρχικά ήταν αρνητικό σε μια τέτοια προοπτική άλλαξε στάση, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να διευκρινίζει ότι η Γερμανία είναι θετική σε αυτή την εξέλιξη.

Στηρίζει και η Πολωνία

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1497548208184053762?s=20&t=QEJSkHqUQ-KaT--jClI7Dw}

«Μίλησα και πάλι σήμερα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό V. Όρμπαν. Και για άλλη μια φορά με διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του στις εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει τον αποκλεισμό του συστήματος SWIFT.

Ο #Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki επιβεβαίωσε επίσης ότι η #Ουγγαρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλες τις κυρώσεις κατά της #Ρωσίας. Μίλησε για το θέμα αυτό με τον Viktor Orban.»

Τι είναι το Swift

Το Swift αποτελεί ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων. Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων πιστεύεται ότι αφορά ρωσικές πληρωμές.

Το Swift δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο. Το δίκτυο ανήκει πλέον από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εποπτεύεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σημειώνεται ότι από το Υπουργείο Υγείας αποστέλλεται προς την Ουκρανία, ιατροφαρμακευτικό υλικό

Live εικόνα από τους δρόμους στην Ουκρανία:

{https://www.youtube.com/watch?v=1e0MV6ox-OE&ab_channel=DWDeutsch}