Διεθνή

Νέα επαφή Μπάιντεν – Ζελένσκι για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αποστολή μαχητικών αεροσκαφών

Νέα επαφή Μπάιντεν – Ζελένσκι για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αποστολή μαχητικών αεροσκαφών
Νέα επαφή είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο ομόλογός του της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είχε το Σάββατο νέα επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ώστε να συζητήσουν την απαίτηση του τελευταίου για νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αλλά και την επίσπευση της στρατιωτικής, ανθρωπιστική και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε στον Ζελένσκι για τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αλλά και των δυτικών ιδιωωτικών επιχειρήσεων ώστε να κάνουν το κόστος της επιθετικότητας της Ρωσίας ακόμα μεγαλύτερο.

Ο Μπάιντεν μίλησε στον Ζελένσκι για την απόφαση των Visa και Mastercard να αποσύρουν τις υπηρεσίες τους από τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε με ανάρτησή του τη νέα επαφή.

Η συζήτηση για τα πολωνικά αεροσκάφη

Παράλληλα οι ΗΠΑ φέρεται να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Πολωνία για την παροχή ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών (που οι Ουκρανοί πιλότοι θα ξέρουν να χρησιμοποιήσουν) ώστε να τους αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη που θα δώσουν με καινούργια αμερικανικά.

Η Ουκρανία παλεύει για να βρει περισσότερα όπλα και αεροσσκάφη, καθώς η ρωσική επέλαση συνεχίζεται και «σφίγγει» γύρω από την πρωτεύουσα αλλά και πόλεις – κλειδιά. Η Πολωνία «μετρά» τις πιθανές αντιδράσεις της Μόσχας σε μια τέτοια ενέργεια. Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να μην είναι αντίθετος σε μια τέτοια ιδέα, η οποία όμως θα μπορούσε να κλιμακώσει αναπάντεχα την ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.