Διεθνή

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Τέξας, σφοδρές καταιγίδες τραυμάτισαν πολλούς κατοίκους

CBS News (Twitter) CBS News (Twitter)
Μία πολύ ισχυρή καταιγίδα που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και πολυάριθμους τραυματισμούς στο Τέξας μετακινήθηκε προς την Οκλαχόμα, τη Λουιζιάνα, το Μισισιπή και την Αλαμπάμα την Τρίτη, προκαλώντας ίσως «ένα περιφερειακό ξέσπασμα κακοκαιρίας» στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων.

Οι πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μπατόν Ρουζ και Τζάκσον του Μισισιπή, θα μπορούσαν να δουν ισχυρούς ανεμοστρόβιλους, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές της Λουιζιάνα υπενθύμισαν σε χιλιάδες επιζώντες από τον τυφώνα που ζουν σε κινητά σπίτια και τροχόσπιτα που τους παρέχει η κυβέρνηση να έχουν σχέδιο εκκένωσης, διότι οι κατασκευές αυτές ίσως να μην αντέξουν τις καιρικές συνθήκες που αναμένονται.

Η καταιγίδα έχει αφήσει πίσω της δυστυχία στο Τέξας, προκαλώντας πολλαπλούς τραυματισμούς και έναν πιθανό θάνατο.

Όπως ανέφερε η Σάρα Σόμερς, διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών στην κομητεία Γκρέισον στο βορειοανατολικό Τέξας, σε δήλωση που παραχώρησε στο CBS News, δέκα άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και οι αρχές ερευνούν έναν αναφερόμενο, αλλά ανεπιβεβαίωτο, θάνατο. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν το βράδυ της Δευτέρας.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ζημιές σε όλο το Τζακσμπόρο, περίπου 60 μίλια βορειοδυτικά του Φορτ Γουόρθ. Το CBS Dallas-Fort Worth ανέφερε ότι 80 σπίτια υπέστησαν ζημιές και ότι συντρίμμια από σπίτια, δέντρα και γραμμές ηλεκτροδότησης ήταν διάσπαρτα σε μια διαδρομή πλάτους τουλάχιστον ενός τρίτου μιλίου.

Κάποιοι είπαν στο σταθμό ότι η καταιγίδα χτύπησε τόσο γρήγορα, που είχαν μόλις λίγα λεπτά για να βρουν κάπου να προφυλαχθούν.

Εικόνες που μοιράστηκαν με το CBS Dallas-Fort Worth έδειξαν ζημιές στον τοίχο και τη στέγη από τμήματα του γυμνασίου Jacksboro, ιδίως το γυμναστήριο, και τμήματα του δημοτικού σχολείου Jacksboro. Μάρτυρες δήλωσαν ότι η καταιγίδα έπληξε το τοπικό καταφύγιο ζώων.

Τριάντα μίλια βορειοανατολικά του Jacksboro, κοντά στο Bowie, οι ζημιές ήταν εκτεταμένες, ενώ αναφέρθηκαν άνθρωποι παγιδευμένοι σε κατασκευές που κατέρρευσαν. Ο διευθυντής της πόλης Bert Cunningham δήλωσε ότι οι χειρότερες ζημιές ήταν ανατολικά της πόλης, όπου αρκετοί άνθρωποι αναφέρθηκαν παγιδευμένοι. Τέσσερις άνθρωποι υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς, δήλωσε ο διαχειριστής έκτακτης ανάγκης Kelly McNabb.

Σε τμήματα του κεντρικού και ανατολικού Τέξας, και ιδιαίτερα στις περιοχές του Όστιν και του College Station, σημειώθηκαν επίσης σοβαρές καταιγίδες που αναφέρθηκαν ως ανεμοστρόβιλοι, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ζημιές σε κτίρια στα προάστια Round Rock και Elgin του Όστιν. Δεν αναφέρθηκαν άμεσα τραυματισμοί.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Δευτέρας στο προάστιο Ουίλιαμσον Κάουντι του Όστιν ότι οι «καταστροφικές» καταιγίδες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, αλλά η πολιτεία θα σταθεί «πλάι-πλάι» με τους πληγέντες, και ήταν ευγνώμων που δεν υπήρξαν αναφορές για θανάτους.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι των οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί εντελώς και άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους», δήλωσε ο Άμποτ.

«Την ίδια στιγμή... μπορεί να είναι και ένα θαύμα, γιατί παρόλο που υπήρξαν κάποιες καταστροφικές υλικές ζημιές, εξ όσων γνωρίζω, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία αναφορά για απώλεια ζωής, κάτι που είναι απλά εκπληκτικό».

Η βροχή αναμενόταν να φέρει ανακούφιση σε ορισμένες περιοχές του Τέξας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά αναμενόταν να ακολουθήσει θυελλώδης καιρός.

{https://twitter.com/CBSNews/status/1506204505746067459}