Διεθνή

Το Λουγκάνσκ σχεδιάζει δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία - «Βάλτωμα» των ρωσικών επιχειρήσεων βλέπει η Δύση

Το Λουγκάνσκ σχεδιάζει δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία - «Βάλτωμα» των ρωσικών επιχειρήσεων βλέπει η Δύση
Οι εξελίξεις στο πεδίο των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, όπως καταγράφονται από Μόσχα, Κίεβο και Δύση

Ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ δήλωσε την Κυριακή πως η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης, ο Πασέτσνικ σημείωσε πως «οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, ενώ λίγο μετά διέταξε την έναρξη της «ειρηνευτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Στο Ντονμπάς το επίκεντρο των συγκρούσεων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο σήμερα για μάχη που δίνεται για τον έλεγχο δύο χωριών κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Ντόνετσκ και ισχυρίστηκε επίσης ότι μια επίθεση με πυραύλους κατέστρεψε αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτομίρ, δυτικά του Κιέβου, την Παρασκευή.

Σε ενημέρωση του πριν από λίγο, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε - από την πλευρά του - ότι απέκρουσε επτά εχθρικές επιθέσεις στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ του Ντονμπάς, καταστρέφοντας οκτώ άρματα μάχης.

Λίγες ημέρες πριν, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως πλέον στόχος της Ρωσίας είναι η «πλήρης απελευθέρωση» του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει στα δύο την Ουκρανία»

Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε, παράλληλα, σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, προσθέτοντας πως η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

«Στατικές μάχες γύρω από το Κίεβο»

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, ένα αμερικανικό think tank που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εξέδωσε νέα ενημέρωση για τη ρωσική εισβολή, στην οποία σημειώνεται πως ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν και το Σάββατο τις ανεπιτυχείς τους προσπάθειες να επιτεθούν και να καταλάβουν το Κίεβο.

Στην έκθεση γίνεται λόγος χαρακτηριστικά για «στατικές μάχες γύρω από το Κίεβο» που αντανακλούν την ανικανότητα των ρωσικών δυνάμεων και όχι κάποια μετατόπιση στους στόχους ή τη στρατηγική των Ρώσων.

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να διχοτομήσουν τη Μαριούπολη τις επόμενες ημέρες και να αποκτήσουν τον έλεγχό της στο «σχετικά κοντινό μέλλον».

«Το μέγεθος των ρωσικών απωλειών στη μάχη για τη Μαριούπολη θα καθορίσει αν η πτώση της πόλης επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στην ανατολική Ουκρανία. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, αλλά οι σημερινές ενδείξεις φανερώνουν ότι οι ρωσικές απώλειες ήταν και θα συνεχίσουν να είναι υψηλές», προσθέτει το Ινστιτούτο.

«Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις δυσκολεύουν τους Ρώσους»

Αντίστοιχη εικόνα από τις εξελίξεις στο πεδίο των συγκρούσεων μεταφέρει και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ενημέρωση που ανήρτησε στο Τwitter το πρωί της Κυριακής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εστιάζουν πλέον τις προσπάθειές τους στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων προς τις αυτονομημένες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, προελαύνοντας από την κατεύθυνση του Χάρκοβο στα βόρεια και της Μαριούπολης στα νότια».

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι τοπικές αντεπιθέσεις των Ουκρανών έχουν δυσκολέψει τις ρωσικές προσπάθειες να αναδιοργανώσουν τις δυνάμεις τους στο νότο, ενώ στο βορρά οι μάχες είναι «στατικές».