Διεθνή

Η νέα φάση του πολέμου μετά τη δολοφονία Σινουάρ: Κλιμάκωση της βίας σε όλα τα μέτωπα

Η νέα φάση του πολέμου μετά τη δολοφονία Σινουάρ: Κλιμάκωση της βίας σε όλα τα μέτωπα
«Ο Γιαχία Σινουάρ εξουδετερώθηκε, αλλά η αποστολή μας δεν τελειώνει εδώ» διεμήνυσε το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι, λίγες ώρες μετά τον συναγερμό που προκάλεσε drone με στόχο την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια.

Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ το βράδυ της Πέμπτης αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη ορόσημο των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.

Και παρότι κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν την «εξουδετέρωση» του ηγέτη της Χαμάς, βλέποντας ένα «μικρό παράθυρο» για την επίτευξη των πολεμικών στόχων του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πραγματικότητα σε Ισραήλ και Λίβανο λέει μια τελείως διαφορετική ιστορία.

Η Χεζμπολάχ «ορκίστηκε» πριν δύο 24ωρα να απαντήσει στη δολοφονία του Σινουάρ, προαναγγέλλοντας μια νέα κλιμακούμενη φάση στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.

Η σημερινή «εισβολή» μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο την ιδιωτική κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Καισάρεια φαίνεται να ακολουθεί αυτό το σχέδιο. Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη, αν και φαίνεται μάλλον απίθανο να κρύβεται κάποιος άλλο πίσω από την επίθεση.

Δημοσίευμα του Axios ανέφερε ότι το drone «χτύπησε» το σπίτι του πρωθυπουργού. «Αυτή είναι η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που χτυπήθηκε στόχος που συνδέεται άμεσα με τον Νετανιάχου», ανέφερε, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Οι IDF δήλωσαν ότι το drone ήταν ένα από τα τρία που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο κι ότι τα άλλα δύο καταρρίφθηκαν. Ο Νετανιάχου δεν βρισκόταν στο σπίτι του εκείνη τη στιγμή, ενώ από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα. Ο ίδιος, ωστόσο, έκανε λόγο για μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας δείχνοντας με το δάχτυλο το Ιράν - κίνηση που ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ακόμη ένα άλλοθι για τα σκληρά αντίποινα που σχεδιάζει το Τελ Αβίβ για το Ιράν.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Νετανιάχου ανέφερε σε δήλωσή του πως «οι πράκτορες του Ιράν που προσπάθησαν σήμερα να δολοφονήσουν εμένα και τη σύζυγό μου έκαναν ένα πικρό λάθος». Όπως διευκρίνισε, η επίθεση αυτή δεν θα τον αποτρέψει από τη συνέχιση του πολέμου, ενώ «όποιος βλάψει Ισραηλινούς» θα πληρώσει «βαρύ τίμημα».

«Θα συνεχίσουμε να εξοντώνουμε τους τρομοκράτες, θα φέρουμε πίσω τους ομήρους μας από τη Γάζα, θα επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά», υποσχέθηκε.

Νέο σφυροκόπημα στη Βηρυτό, το... περίμεναν στον Λίβανο

Ανταποκρίτρια του BBC έγραφε γνωρίτερα για το σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών που δέχθηκε το Σάββατο η πρωτεύουσα του Λιβάνου.

«Αυτά τα νέα κύματα επιθέσεων θεωρούνται ως απάντηση στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πέταξε από τον Λίβανο για περίπου 70 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στο Ισραήλ προς το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου».

Όπως σημειώνει, μόλις κυκλοφόρησε στον Λίβανο η είδηση για την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους προς το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, «κατά κάποιο τρόπο πολλοί εδώ στη Βηρυτό περίμεναν ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα πλήξουν την πόλη ως απάντηση στο πλαίσιο των "κανόνων εμπλοκής"».

Το Ισραήλ πραγματοποίησε τουλάχιστον 12 αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πρωτεύουσας του Λιβάνου και συνέχισε να πλήττει στόχους σε άλλες περιοχές της χώρας, ιδίως στο νότο και στην κοιλάδα Μπεκάα.

29390529_85da8.jpg

Δύο από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για προγραμματισμένες πολιτικές πτήσεις. Οι ζημιές και οι απώλειες εξακολουθούν να εκτιμώνται, αλλά τουλάχιστον ένα πολυώροφο κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ένα ζευγάρι βιντεοσκοπήθηκε να προσπαθεί να ξεφύγει από ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους στην άκρη του αυτοκινητόδρομου βόρεια της Βηρυτού και έτρεξαν στη χαμηλή βλάστηση, αλλά σκοτώθηκαν και οι δύο από αυτό που ήταν σχεδόν σίγουρα πυραυλική επίθεση.

Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εξανεμίζονται

Οι ελπίδες ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυναμική ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μειώθηκαν περαιτέρω το Σάββατο, σχολιάζουν οι New York Times.

Oι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να χτυπούν ανελέητα το κατεστραμμένο βόρειο τμήμα της περιοχής, με αξιωματούχους του τομέα της υγείας να ανακοινώνους πως τρία νοσοκομεία δέχθηκαν επίθεση.

Ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών στον θύλακα δήλωσε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε διακοπεί εντελώς στη βόρεια Γάζα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την έκταση της πολυήμερης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

29387514_f8293.jpg

Περίπου 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Τζαμπαλίγια μόνο την Παρασκευή, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, προσθέτοντας κρίσιμες ελλείψεις σε καύσιμα και φάρμακα στα εναπομείναντα λειτουργικά νοσοκομεία της περιοχής.

Η φονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα δεν έχει δείξει σημάδια ύφεσης αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να ανανεώσουν τις - εδώ και καιρό - αδιέξοδες συνομιλίες για μια συμφωνία που θα σταματήσει τις μάχες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων που παραμένουν στη Γάζα. Παρόλα αυτά ο επί μακρόν αναπληρωτής του Σινουάρ δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα δεν πρόκειται να υπαναχώρησει της βασικής προϋπόθεσης που έχει θέσει για πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Ενώ ο Νετανιάχου δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον αγώνα της με τη Χαμάς και «τους άλλους τρομοκράτες του Ιράν».