Διεθνή

Κριστιάν Σμολς: Ο απολυμένος της Amazon που «γονάτισε» τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο

ΑΠΕ ΑΠΕ
Ο 33χρονος Κριστιάν Σμολς απολύθηκε τον Μάρτιο του 2020 από την Amazon του Τζεφ Μπέζος. Δύο χρόνια αργότερα ο πρώην ράπερ, παρά τα εκατομμύρια που έριξε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για να το αποτρέψει έφτιαξε το πρώτο σωματείο στα 27 χρόνια ύπαρξης της εταιρείας.

Τον Μάρτιο του 2020 ο Κριστιάν Σμολς, ηγούνταν μιας διαμαρτυρίας εργαζομένων στις αποθήκες της Amazon στο Staten Island. Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες διεκδικούσαν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό καθώς ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί τους έβγαιναν εκτός «μάχης» λόγω της διασποράς.

Τα στελέχη της Amazon όμως δεν είναι «καινούργια» στη δουλειά. Καταλαβαίνουν τον «κίνδυνο» που έχουν αποφύγει για χρόνια, το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης και προχωρούν σε μια από τις κινήσεις που προβλέπει το... εγχειρίδιο του Τζεφ Μπέζος για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο Κριστιάν Σμολς απολύεται.

Οι Δημοκρατικοί «στήριξαν» κατόπιν εορτής

Και έπειτα ο ασκός του Αιόλου ανοίγει για την Amazon. Σε μια πολύ δύσκολη «μάχη» μεταξύ εργαζομένων και εταιρείας που διήρκεσε μέχρι την περασμένη Παρασκευή και κόστισε στην Amazon περίπου 4,2 εκατομμύρια δολάρια, οι εργαζόμενοι ψήφισαν στην κάλπη υπέρ της εκπροσώπησής τους από το σωματείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, τα πιο προοδευτικά και πιο «εργατικά» φοβήθηκαν να τους στηρίξουν. Η Αλεσάντρια Οκάσιο Κορτέζ είχε δεσμευτεί που θα βρεθεί σε μια από τις συγκεντρώσεις της. Τελευταία στιγμή και επικαλούμενη λόγους ασφαλείας αρνήθηκε να πάει. Και αν για την παρουσία της εκεί υπήρχαν λόγοι ασφαλείας, ποιος ήταν ο λόγος να μην κάνει έστω μια ανάρτηση υπέρ τους;

Η Τζεν Ψάκι πήρε θέση υπέρ τους αφού όμως είχαν ήδη κερδίσει. Έχει την αξία του να σημειωθεί πως η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στο παρελθόν είχε δουλέψει για τη συμβουλευτική εταιρεία που προσέλαβε η Amazon για να την βοηθήσει στην προπαγάνδα της κατά του Σωματείου.

Η ψηφοφορία για την αποθήκη JFK8

Η ψηφοφορία κατέληξε υπέρ του σχηματισμού σωματείου με 2.654 ψήφους υπέρ έναντι 2.131 κατά. Από τους περίπου 8.325 εργαζόμενους, ψήφισαν οι 4.785. Οι δύο πλευρές έχουν πέντε ημέρες στη διάθεσή τους να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις.

Σε ανακοίνωσή της μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η εταιρεία σημείωνε ότι εξετάζει τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να ακυρώσει το αποτέλεσμα. «Είμαστε δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Staten Island καθώς πιστεύουμε ότι το να έχουμε μια απευθείας σχέση με τους εργαζόμενους είναι καλύτερο γι αυτούς. Εξετάζουμε τις επιλογές μας».

Το αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο για την Amazon και το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ. Το σωματείο μπορεί να αλλάξει εντελώς τις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εταιρείας. Μιας εταιρείας που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδότη στις ΗΠΑ. Ακόμα μπορεί να πυροδοτήσει ένα φαινόμενο ντομινο και για τις εκατοντάδες ακόμα αποθήκες της εταιρείας, στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχες διεργασίες.