Οι φουρτούνες του Jeff Bezos, τα τρεχάματα της Lamda και η αγωγή «μαμούθ» στο Netflix

Οι φουρτούνες του Jeff Bezos, τα τρεχάματα της Lamda και η αγωγή «μαμούθ» στο Netflix

Αγωγή 1 δισ. κατά του Jeff Bezos της Amazon

Περίπου 35.000 έμποροι και η Ένωση Ανεξάρτητων Βρετανών Λιανοπωλητών (Bira), κατέθεσαν ομαδική αγωγή, τη μεγαλύτερη που έχει κατατεθεί στα χρονικά, 1 δισ. λιρών κατά της Amazon. Στην αγωγή, όπως διάβασα, υποστηρίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα, η Amazon χρησιμοποίησε μη δημόσια δεδομένα που ανήκαν στους λιανοπωλητές για να ενημερώσει για την κυκλοφορία των δικών της ανταγωνιστικών προϊόντων.

Η Bira δήλωσε ότι η Amazon χρεώνει ήδη τα μέλη της με «αδιαπραγμάτευτη προμήθεια 30% για κάθε προϊόν που πωλείται στον ιστότοπο» και ισχυρίζεται ότι, «κάνοντας κατάχρηση των ιδιόκτητων δεδομένων της για να φέρει στην αγορά ανταγωνιστικά προϊόντα που πωλούνται φθηνότερα, η Amazon ουσιαστικά εκτοπίζει πολλούς από τους ανεξάρτητους λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου από την αγορά». Η Bira δήλωσε ότι θα καταθέσει περισσότερες από 1.150 σελίδες εγγράφων στο δικαστήριο προσφυγών κατά του ανταγωνισμού στο Λονδίνο, στις οποίες περιγράφεται η αξίωση κατά της Amazon.

Το 2022, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) ξεκίνησε έρευνα για το κατά πόσον η Amazon παρείχε αθέμιτο πλεονέκτημα στις δικές της μάρκες και σε αυτές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εφοδιαστικής της έναντι των ανταγωνιστών τρίτων στην αγορά της.

Οι δικαστικές περιπέτεις της Lamda Malls

Από το Διοικητικό Εφετείο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πάλι πίσω στο Διοικητικό Εφετείο, για μια ιστορία που βαστά κοντά δύο δεκαετίες και αφορά τη L.O.V., της οποίας η THE MALL ATHENS S.M.S.A. αποτελεί διάδοχο και μια υπόθεση φόρου μεταβίβασης ακινήτου.

Εν συντομία, γιατί δεν θέλω να σας κουράσω, πολύ. Η L.O.V. είχε υποχρεωθεί να καταβάλει, φόρο μεταβίβασης 13,7 εκατ. ευρώ. Όμως προσέφυγε κατά αυτού του ποσού και το 2013 η εν λόγω προσφυγή έγινε εν μέρει δεκτή και διατάχθηκε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου, επιστρεφομένου κατ’ αυτόν τον τρόπο στην L.O.V. ποσού 9,5 εκατ. ευρώ.

Όμως η απόφαση αυτή δεν ικανοποίησε κανένα από τα δύο μέρη. Έτσι ασκήθηκαν αιτήσεις αναίρεσης και η μεν αίτηση αναίρεσης της L.O.V. απορρίφθηκε, η δε αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου έγινε δεκτή. Η υπόθεση παραπέμφθηκε εκ νέου στο Διοικητικό Εφετείο, που εξέδωσε οριστική απόφαση με την οποία απέρριψε την προσφυγή, προσδιόρισε το ίδιο την φορολογητέα αξία του ακινήτου και υποχρέωσε την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να διενεργήσει νέα εκκαθάριση του φόρου με βάση την αξία αυτή. Έτσι η L.O.V. κλήθηκε να καταβάλει φόρο μεταβίβασης περίπου 16,3 εκατ. ευρώ.

Αλλά η ιστορία δεν σταματά εδώ. Η L.O.V. άσκησε αίτηση αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ, η οποία συζητήθηκε τον Μάιο του 2022 και η απόφαση του ΣτΕ αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Μπέρδεμα το ξέρω. Όμως εδώ αρχίζουν τα ωραία. Μετά από αυτό η φορολογική αρχή προέβη σε νέα εκκαθάριση του φόρου, από την οποία προέκυψε επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μεταβίβασης (και δημοτικού φόρου) ύψους 6,9 εκατ. ευρώ.

Επειδή, η φορολογική αρχή παρέλειψε, σύμφωνα με τη The Mall Athens, να καταβάλει, το ποσό των οφειλόμενων τόκων, 2,2 εκατ. ευρώ η εταιρεία τον περασμένο Δεκέμβριο άσκησε προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε., ζητώντας την καταβολή των τόκων.

Η ΔΕΔ απέρριψε τον Απρίλιο την προσφυγή, όμως η The Mall Athens ετοιμάζεται να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Δηλαδή φτου και από την αρχή…

Στο …μυαλό του Π. Παλαιολόγου

Ολικό come back για τη HotelBrain του Π. Παλαιολόγου στην οποία έχει επενδύσει και ο Γρύλλος. Πέρυσι όχι μόνο γύρισε από ζημιές σε κέρδη 1,36 εκατ. ευρώ και τριπλασίασε τα EBTIDA στα 6 εκατ. ευρώ αλλά ο κύκλος εργασιών της σχεδόν διπλασιάστηκε ξεπερνώντας τα 104 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι φωτιές στη Ρόδο πέρυσι το καλοκαίρι την επηρέασαν. Αλλά όλα αυτά αποτελούν παρελθόν πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό πως υπέγραψε μια ακόμη συμφωνία.

Το τελευταίο deal αφορά τη συμφωνία με την NIMTENKO AE, συμφερόντων του Τέλη Μυστακίδη, για τη μίσθωση του ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, που είναι γνωστό ως πρώην Hotel Nikopolis. Η συμφωνία είναι 10ετούς διάρκειας και τίθεται σε ισχύ άμεσα. Με το πρώην Hotel Nikopolis η HotelBrain εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων της στη Θεσσαλονίκη.

Δικαστικές περιπέτειες και για το Netflix

Μια γυναίκα από τη Σκωτία που φέρεται να ενέπνευσε τον χαρακτήρα της Martha που παρακολουθεί τον κόσμο στο επιτυχημένο δράμα του Netflix Baby Reindeer, μηνύει τον streamer για συκοφαντική δυσφήμιση, αμέλεια και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Η Φιόνα Χάρβεϊ - η οποία έχει αυτοπροσδιοριστεί ως η γυναίκα στην οποία βασίζεται η Μάρθα - υποστήριξε στη μήνυσή της ότι το Netflix είπε «βάναυσα ψέματα» για εκείνη σε πάνω από 50 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Η αγωγή, που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια, ζητά αποζημίωση άνω των 170 εκατ. δολαρίων. Ισχυρίζεται ότι η σειρά Baby Reindeer την παρουσίασε ψευδώς ως καταδικασμένη εγκληματία που πέρασε χρόνο στη φυλακή για παρενόχληση.