Διεθνή

Ουκρανία: Πρόβλεψη Μπλίνκεν για διάρκεια του πολέμου έως και το τέλος του 2022

Ουκρανία: Πρόβλεψη Μπλίνκεν για διάρκεια του πολέμου έως και το τέλος του 2022
Σε μια δυσοίωνη εκτίμηση για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε Ευρωπαίους ομολόγους του.

Συγκεκριμένα ο κ. Αντονι Μπλίνκεν προέβλεψε ότι ο πόλεμος ενδέχεται να διαρκέσει έως και το τέλος του 2022, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN. Ωστόσο, οι ίδιοι άνθρωποι διευκρίνισαν ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής διάρκεια των εχθροπραξιών

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις αναλυτών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελικοί στόχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αλλάξει και είναι απίθανο ο Ρώσος πρόεδρος να επιδιώξει διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν αντιμετωπίσει στρατιωτική ήττα.

Η εκτίμηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει μακρά διάρκεια είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση ότι όλα θα τελειώσουν σύντομα, όταν και η Ρωσία αναμενόταν να καταλάβει πολύ γρήγορα το Κίεβο, και υπογραμμίζει τις αποτυχίες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.

Το βέβαια είναι ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο βάναυσο είναι το τίμημα που πληρώνει η Ουκρανία σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί η διεθνής στήριξη στην Ουκρανία και αναγνώρισαν ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις σχετικά με τα όπλα οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με τον κ. Μπλίνκεν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι μάχες στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι «παρατεταμένες» και θα συνεχιστούν «για μήνες ή και περισσότερο».

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και οι βοηθοί τους κάνουν σιωπηλά σύγκριση με τον φονικό πόλεμο της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια.