Διεθνή

NASA: Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Artemis I - Εντοπίστηκε νέα διαρροή

NASA: Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Artemis I - Εντοπίστηκε νέα διαρροή
Νέα προσπάθεια εκτόξευσης του «Artemis 1» από τη NASA για την ιστορική επιστροφή στο φεγγάρι, νέα διαρροή καυσίμων αναβάλλει για δεύτερη φορά την εκτόξευση

Νέα, επικίνδυνη διαρροή εντοπίστηκε στον πύραυλο της NASA, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η δεύτερη επιχείρηση για εκτόξευση της μη επανδρωμένης διαστημικής αποστολής «Artemis 1» .

Παρά το γεγονός ότι η NASA δήλωνε έτοιμη για την εκτόξευση του πυραύλου «Artemis 1» από το διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, μετά και την πρώτη διαρροή καυσίμων που χάλασε τα σχέδιά της, ωστόσο η μη επανδρωμένη αποστολή εκ νέου αντιμετωπίζει προβλήματα καυσίμων.

Ο πύραυλος της NASA προκάλεσε άλλη μια επικίνδυνη διαρροή το Σάββατο, σύμφωνα με το AP, καθώς η ομάδα εκτόξευσης άρχισε να τον τροφοδοτεί με καύσιμα για να απογειωθεί σε μια δοκιμαστική πτήση που πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν οι αστροναύτες ανέβουν στο σκάφος.

Λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), οι υπεύθυνοι της αποστολής έλαβαν μια ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη φόρτωση καυσίμου στον πύραυλο. Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης ενεργοποιήθηκε στις 7:07 (τοπική ώρα).

Ωστόσο, στις 7:15, εντοπίστηκε διαρροή υγρού υδρογόνου στην κοιλότητα ταχείας αποσύνδεσης που τροφοδοτεί τον πύραυλο με υδρογόνο, στο τμήμα του κινητήρα της βαθμίδας πυρήνα. Αυτή ήταν μια διαφορετική διαρροή από εκείνη που σημειώθηκε πριν από την ακυρωθείσα εκτόξευση τη Δευτέρα.

Οι ελεγκτές της εκτόξευσης ζέσταναν τη γραμμή σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια στεγανή σφράγιση και η ροή του υγρού υδρογόνου συνεχίστηκε πριν εμφανιστεί ξανά η διαρροή.

Σύμφωνα με τις αρχικές ενημερώσεις, το παράθυρο εκτόξευσης ανοίγει στις 14:17 τοπική ώρα (21:17 ώρα Ελλάδος) και κλείνει στις 16:17 (23:17 ώρα Ελλάδος) το Σάββατο. Η ζωντανή κάλυψη της NASA ξεκίνησε ήδη στις 12:45 ώρα Ελλάδος στην ιστοσελίδα της και στο τηλεοπτικό της κανάλι.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία αντιμετώπισης των διαρροών έχει καθυστερήσει την ομάδα, χωρίς να είναι σαφές πόσο μεγάλη καθυστέρηση θα προκαλέσει στην αντίστροφη μέτρηση, επειδή μπορεί να μπορέσουν να καλύψουν λίγο χρόνο αργότερα

{https://youtu.be/21X5lGlDOfg}