Διεθνή

Το Βερολίνο απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Δεν μπορούν δύο κράτη να κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας»

Το Βερολίνο απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Δεν μπορούν δύο κράτη να κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας»
«Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο», ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας - σχολιάζοντας τα πρόσφατα μνημόνια κατανόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για την μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ, ενώ τέτοιες συμφωνίες δεν δεσμεύουν την Ελλάδα, σημείωσε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ την Τετάρτη.

«Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων», ανέφερε ο Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους.

«Για εξειδικευμένη απάντηση στο θέμα αυτό θα επανέλθω», διευκρίνισε ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ουάσινγκτον:  «H προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να υπογράφει συμφωνίες»

Υπενθυμίζεται πως απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης την Τρίτη, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

«Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.