Διεθνή

«Βόμβα» Πεσκόφ: «Η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και φυσικό αέριο»

«Βόμβα» Πεσκόφ: «Η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο και φυσικό αέριο» Φωτογραφία: ΑΠΕ
Νέα ενεργειακή «απειλή» εξαπολύει η Ρωσία κατά του... πλαφόν.

Σύμφωνα με τη DailyMail, η Ρωσία δεν σχεδιάζει να προμηθεύσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χώρες που υποστηρίζουν ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, όπως δήλωσε το Κρεμλίνο την Πέμπτη, αλλά θα λάβει την τελική απόφαση μόλις αναλύσει όλα τα στοιχεία.

Τηνίδια στιγμή η G7 εξετάζει ανώτατο όριο για το ρωσικό πετρέλαιο στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, αν και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε μια τιμή και οι συνομιλίες πρόκειται να συνεχιστούν.

«Από τώρα, στεκόμαστε στη θέση του Προέδρου (Βλαντιμίρ) Πούτιν ότι δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις χώρες που θα θέσουν (το ανώτατο όριο) και θα εντάξουν το ανώτατο όριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή του κλήση με δημοσιογράφους.

«Αλλά πρέπει να αναλύσουμε τα πάντα πριν διατυπώσουμε τη θέση μας». (Αναφορά από το Reuters, επιμέλεια Guy Faulconbridge και Alex Richardson).

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.

Η Ρωσία και το Ιράκ είναι και οι δύο χώρες παραγωγοί πετρελαίου και μετέχουν στον ΟΠΕΚ+ ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής με στόχο να ελέγχει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκ νέου συνάντηση για το πλφόν 

Συγκεκριμένα, η Τσεχική Προεδρία της EE προσανατολίζεται προς άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου για την υιοθέτηση των τριών κανονισμών για το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η Τσεχική Προεδρία ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ενέργειας σήμερα το πρωί.

Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου.

Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ' αρχήν συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.