Διεθνή

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο απαγορεύει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν το TikTok - Φόβοι για την εθνική ασφάλεια

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο απαγορεύει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν το TikTok - Φόβοι για την εθνική ασφάλεια Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η Γερουσία ψηφίζει νομοσχέδιο για να απαγορεύσει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές.

Η ψηφοφορία είναι η τελευταία ενέργεια εκ μέρους των Αμερικανών νομοθέτων για την καταστολή των κινεζικών εταιρειών εν μέσω φόβων για την εθνική ασφάλεια ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς.

Η αμερικανική Γερουσία, σύμφωνα με τον Guardian, ενέκρινε αργά την Τετάρτη με ψηφοφορία νομοσχέδιο που απαγορεύει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν την κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή ανταλλαγής σύντομων βίντεο TikTok σε κυβερνητικές συσκευές.

Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προτού πάει για έγκριση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο της Γερουσίας πριν από τη λήξη της τρέχουσας συνόδου του Κογκρέσου, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Η ψηφοφορία είναι η τελευταία ενέργεια εκ μέρους των αμερικανών νομοθέτων για την καταστολή των κινεζικών εταιρειών εν μέσω φόβων για την εθνική ασφάλεια ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για την κατασκοπεία των Αμερικανών.

Η δράση της Γερουσίας έρχεται αφού η Βόρεια Ντακότα και η Αϊόβα αυτή την εβδομάδα προστέθηκαν σε έναν αυξανόμενο αριθμό πολιτειών των ΗΠΑ που απαγόρευσαν το TikTok, που ανήκει στην ByteDance, από κρατικές συσκευές, εν μέσω ανησυχιών ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Κογκρέσου, η Γερουσία τον Αύγουστο του 2020 ενέκρινε ομόφωνα νομοθεσία για την απαγόρευση του TikTok από κρατικές συσκευές. Ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλι, επανέφερε τη νομοθεσία το 2021.

Πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών, απαγορεύουν ήδη το TikTok από κυβερνητικές συσκευές. "Το TikTok αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχει θέση σε κυβερνητικές συσκευές", δήλωσε ο Hawley προηγουμένως.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Doug Burgum και η κυβερνήτης της Αϊόβα Kim Reynolds εξέδωσαν οδηγίες που απαγορεύουν στις υπηρεσίες του εκτελεστικού κλάδου να κατεβάζουν την εφαρμογή σε οποιονδήποτε κυβερνητικό εξοπλισμό. Περίπου δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, μεταξύ των οποίων η Αλαμπάμα και η Γιούτα αυτή την εβδομάδα.

Η TikTok δήλωσε ότι οι ανησυχίες τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από παραπληροφόρηση και είναι πρόθυμη να συναντηθεί με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να συζητήσει τις πρακτικές της εταιρείας.

"Είμαστε απογοητευμένοι που τόσες πολλές πολιτείες πηδάνε στο πολιτικό άρμα για να θεσπίσουν πολιτικές που βασίζονται σε αβάσιμες ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την TikTok, οι οποίες δεν θα κάνουν τίποτα για να προωθήσουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε η εταιρεία την Τετάρτη.
Άλλες πολιτείες που προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες περιλαμβάνουν το Τέξας, το Μέριλαντ και τη Νότια Ντακότα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο παρουσίασε την Τρίτη διακομματική νομοθεσία για την πλήρη απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας την πίεση στην ByteDance λόγω των φόβων των ΗΠΑ ότι η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία των Αμερικανών και τη λογοκρισία του περιεχομένου. Ο Rubio είναι επίσης χορηγός του νομοσχεδίου του Hawley για την απαγόρευση των κυβερνητικών συσκευών TikTok.

Η νομοθεσία θα μπλοκάρει όλες τις συναλλαγές από οποιαδήποτε εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα και τη Ρωσία ή υπό την επιρροή της, ανέφερε το γραφείο του Ρούμπιο.

Σε ακρόαση τον περασμένο μήνα, ο διευθυντής του FBI Chris Wray δήλωσε ότι οι δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Το 2020, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να εμποδίσει νέους χρήστες να κατεβάζουν το TikTok και να απαγορεύσει άλλες συναλλαγές που θα είχαν ουσιαστικά εμποδίσει τη χρήση των εφαρμογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχασε μια σειρά δικαστικών μαχών για το μέτρο.

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της αμερικανικής κυβέρνησης, ένα ισχυρό όργανο εθνικής ασφάλειας, διέταξε το 2020 την ByteDance να εκποιήσει το TikTok λόγω των φόβων ότι τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση, αν και η ByteDance δεν το έχει πράξει.

Το CFIUS και η TikTok βρίσκονται εδώ και μήνες σε συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας εθνικής ασφάλειας για την προστασία των δεδομένων των περισσότερων από 100 εκατομμυρίων χρηστών της TikTok, αλλά δεν φαίνεται ότι θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.