Διεθνή

CNN: Μοσάντ και ισραηλινός στρατός σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις εκρήξεις στον Λίβανο - Οι ΗΠΑ γνώριζαν

CNN: Μοσάντ και ισραηλινός στρατός σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις εκρήξεις στον Λίβανο - Οι ΗΠΑ γνώριζαν Φωτογραφία: EPA/WAEL HAMZEH
Όσα αποκαλύπτει το αμερικανικό δίκτυο για τις εκρήξεις στους βομβητές και τους ασυρμάτους στον Λίβανο, με τους 26 νεκρούς και τους 3.500 τραυματίες.

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ενόψει της επιχείρησης στον Λίβανο την Τρίτη, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι σχεδιάστηκε, λένε πηγές στο CNN.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό δίκτυο υπήρξαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες μάλιστα, μία πριν και μία μετά τις μαζικές εκρήξεις σε βομβητές μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επιχείρηση στον Λίβανο την Τρίτη, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το τι σχεδίαζαν, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Μεταξύ αυτών και μία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Λόιντ Όστιν με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, νωρίς το πρωί της Τρίτης.

{https://twitter.com/printrrgoesbrrr/status/1836481847188164976}

Το γεγονός ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την επιχείρηση σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν στο σκοτάδι ώσπου άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες αναφορές για εκρήξεις σε εκατοντάδες βομβητές, ανέφεραν οι πηγές. Το CNN επιμένει, παρά την μην ανοιχτή παραδοχή του Ισραήλ, ότι έμαθε πως η χώρα βρίσκεται πίσω από την επίθεση, η οποία κλιμακώνει την ένταση σε μια περιοχή που ήδη βρίσκεται στα όρια.

Σύμφωνα με το CNN, οι μαζικές εκρήξεις στον Λίβανο ήταν κοινή επιχείρηση της Μοσάντ και του ισραηλινού στρατού. Η κυβέρνηση του Λιβάνου καταδίκασε την επίθεση ως «εγκληματική ισραηλινή επιθετικότητα».

{https://twitter.com/MilitaryObs2222/status/1836438022398562597}

Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιμένουν από χθες ότι δεν γνώριζαν κάτι. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ταξίδευε από την Ουάσιγκτον στο Κάιρο, και δήλωσε σοκαρισμένος από το περιστατικό. Την Τετάρτη, ο Μπλίνκεν επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αίγυπτο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν γνώριζαν ούτε εμπλέκονταν σε αυτά τα περιστατικά». Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο, είπε στο CNN, ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν παρασκηνιακά στο Ιράν ότι δεν συμμετείχαν στην επίθεση και ότι το Ιράν δεν πρέπει να κλιμακώσει την ρητορική του.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των τραυματιών χθες στον Λίβανο, ήταν και ο πρέσβης του Ιράν στη χώρα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.
Σε ό,τι αφορά στη σημερινή επίθεση στο Λίβανο, με τους 14 νεκρούς και 450 τραυματίες, αυτή τη φορά μετά από εκρήξεις ασυρμάτων, ακόμα δεν είναι σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος ή εάν ειδοποιήθηκαν οι ΗΠΑ.

{https://twitter.com/RaiseHinduVoice/status/1836481329027772556}

Δεύτερη επικοινωνία ΗΠΑ-Ισραήλ

Οι Γκάλαντ και Όστιν, σύμφωνα με το CNN, μίλησαν για δεύτερη φορά την Τρίτη, όταν ξεκαθάρισε το τοπίο πως εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις στους βομβητές. Ωστόσο οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν τι συζήτησαν οι δύο άνδρες. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre, επέμεινε την Τρίτη ότι «Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται και δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για το περιστατικό, ότι χιλιάδες βομβητές επρόκειτο να εκραγούν». Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για εκρήξεις σε βομβητές. Η ειδοποίηση από το Ισραήλ ήταν μακράν πιο γενική και ασαφής, αφήνοντας του Αμερικανούς αξιωματούχους με ερωτήματα για το τι επιχείρηση θα διεξαχθεί, ανέφερε πηγή στο CNN.

{https://twitter.com/PedeanaCarlos/status/1836481177021997058}

Έχουμε περισσότερες δυνατότητες, λέει το Ισραήλ

Ο επικεφαλής των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, Herzi Halevi Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει εκπονήσει σχέδια για πρόσθετη δράση κατά της Χεζμπολάχ και είναι έτοιμο να χτυπήσει.  Το Ισραήλ έχει «πολλές περισσότερες δυνατότητες» που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη στις μάχες εναντίον της Χεζμπολάχ, είπε ο Χαλέβι την Τετάρτη.

«Έχουμε πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ενεργοποιήσει ακόμα… έχουμε δει μερικά από αυτά, μου φαίνεται ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ετοιμάζουμε αυτά τα σχέδια για να προχωρήσουμε. Σε κάθε στάδιο, το τίμημα για τη Χεζμπολάχ πρέπει να είναι υψηλό», πρόσθεσε χωρίς να αναλάβει επίσημα ωστόσο το Ισραήλ την ευθύνη για τις μαζικές επιθέσεις σε βομβητές και ασυρμάτους σε Λίβανο και Συρία.

{https://twitter.com/Eshkaro/status/1836480296608317487}

Δύο εκρήξεις, δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

Την Τρίτη χιλιάδες βομβητές μελών της Χεζμπολάχ έλαβαν ένα μήνυμα, περίπου στις 3:30 το μεσημέρι.
Ακολούθησε μπαράζ εκρήξεων στους βομβητές τους την Τρίτη το μεσημέρι. Ο απολογισμός ήταν 12 νεκροί και 3.000 τραυματίες. Την ίδια ώρα αντίστοιχες εκρήξεις σημειώθηκαν και στη Συρία με 14 τραυματίες.

Την Τετάρτη το μεσημέρι ακολούθησαν νέες εκρήξεις στη Βηρυτό αυτή τη φορά σε ασυρμάτους, laptop και walkie talkie σύμφωνα με πληροφορίες.
Μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι 14 και οι τραυματίες περίπου 450.

Συνολικά από τις εκρήξεις στον Λίβανο οι νεκροί υπολογίζονται στους 26 και οι τραυματίες σχεδόν 3.500 με αρκετούς να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

{https://twitter.com/sushantkumar67/status/1836480033176834165}