Διεθνή

ΗΠΑ: «Όχι» από Μενέντεζ και Πάπας στην πώληση F-16 στην Τουρκία

ΑΠΕ - ΜΠΕ ΑΠΕ - ΜΠΕ
Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να θέλει να «κόψει την πίτα στα δύο», στέλνοντας F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα, όμως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να εκφράζει την αντίθεσή του, ενώ και ο βουλευτής των Δημοκρατικών Κρις Πάππας είναι αντίθετος.

Πιο αναλυτικά, την αντίθεσή του στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Όπως αναφέρει άλλωστε και το Politico, ο Μενέντεζ επέκρινε τον Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ». Από την πλευρά του, ο κ. Μενέντεζ υποστήριξε την πώληση F-35 στην Ελλάδα.

Επιπλέον, αντίθετος στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία είναι και ο βουλευτής των Δημοκρατικών Κρις Πάππας. Συγκεκριμένα, ο κ. Πάππας δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε ίσως να λάβει αμερικανικά όπλα, για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.

«Αυτή η πώληση δεν θα πρέπει να προχωρήσει, θα είμαι αντίθετος σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα υποβληθεί ενώπιον του Κογκρέσου» διαμηνύει.

Όλα αυτά την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

«Κόβει την πίτα στα δύο» ο Μπάιντεν, στέλνει F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 επόμενης γενιάς στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει η Trend επικαλούμενη την Wall Street Journal.

Καθοριστικό ρόλο για τα F16 θα παίξει η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Σουηδία και Φιλανδία

Η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η Τουρκική Δημοκρατία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές ομάδες.

Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι.

Η πώληση στην Τουρκική Δημοκρατία, την οποία η κυβέρνηση εξετάζει για περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και πακέτα για την ανανέωση 79 από τον υπάρχοντα στόλο F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας στο Κογκρέσο θα συμπέσει περίπου με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Η πώληση στην Τουρκική Δημοκρατία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Γιατί τα F-35 στην Ελλάδα(;)

Η ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35.

Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Αν και αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη χρονική στιγμή των κοινοποιήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως συμπτωματική, θα μπορούσε να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16, εάν το αίτημά της γίνει επίσης δεκτό.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων ως θέμα πολιτικής αν δεν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο δεν έχει ποτέ εμποδίσει με επιτυχία μια πώληση ξένων όπλων που έχει ζητήσει ο Λευκός Οίκος.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε χαρακτηρίσει ως αναληθή τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας των ΗΠΑ με την Τουρκία για αναβάθμιση των τουρκικών F16.