Διεθνή

Ένταξη Φιλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Βάζει το μαχαίρι στον λαιμό ο Ερντογάν, «Παραδώστε τους τρομοκράτες»

Ένταξη Φιλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Βάζει το μαχαίρι στον λαιμό ο Ερντογάν, «Παραδώστε τους τρομοκράτες» Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να απελάσουν περίπου 130 «τρομοκράτες» προτού η Άγκυρα εγκρίνει τις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει «μπλοκάρει» την επιθυμία των δύο σκανδιναβικών κρατών να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία από τότε που υπέβαλαν αίτηση τον Μάιο.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΝΑΤΟ, και τα 30 μέλη πρέπει να συμφωνήσουν πριν γίνει δεκτό ένα νέο μέλος.

Σύμφωνα με το Politico, η Τουρκία θέλει η Σουηδία και η Φινλανδία να ανταποκριθούν σε διάφορα πολιτικά αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης Κούρδων που θεωρεί τρομοκράτες και ισχυρίζεται ότι συνδέονται με το PKK, επικριτών του Ερντογάν και της άρσης των απαγορεύσεων εξαγωγής όπλων στην Άγκυρα.

Η Ουγγαρία δεν έχει εγκρίνει τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ

"Είπαμε κοιτάξτε, αν λοιπόν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες σας, δεν μπορούμε να το περάσουμε [την έγκριση της αίτησης για το ΝΑΤΟ] από το κοινοβούλιο ούτως ή άλλως", δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλια αργά την Κυριακή.

"Για να περάσει αυτό από το κοινοβούλιο, πρέπει πρώτα απ' όλα να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες".

Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει κατά των πολιτικών παραχωρήσεων προς την Τουρκία, λέγοντας ότι οι όποιες απελάσεις θα ήταν νομικά αμφίβολες και θα παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ενδιαφερομένων, καθώς και την κυριαρχία κάθε χώρας.

Τον Ιανουάριο, η Σουηδία δήλωσε ότι η Τουρκία είχε απαιτήσεις που δεν μπορούσε -και δεν θα μπορούσε- να ικανοποιήσει

Φινλανδοί πολιτικοί ερμήνευσαν τα σχόλια του Ερντογάν ως μια οργισμένη αντίδραση σε ένα περιστατικό στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα, κατά το οποίο ένα ομοίωμα του Τούρκου ηγέτη κρεμάστηκε κατά τη διάρκεια μιας μικρής διαμαρτυρίας από μια κουρδική ομάδα.

"Ήρθε η ώρα ο Ερντογάν να παραιτηθεί πριν καταλήξει κρεμασμένος στο Ταξίμ", ανέφερε η λεζάντα ενός βίντεο, αναφερόμενη στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, της πρωτεύουσας της Τουρκίας.

Σε απάντηση στο περιστατικό στη Στοκχόλμη, η Τουρκία ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Άγκυρα του Σουηδού προέδρου του κοινοβουλίου, Αντρέας Νόρλεν, ο οποίος αντ' αυτού ήρθε στο Ελσίνκι τη Δευτέρα.

"Τονίζουμε ότι στη Φινλανδία και στη Σουηδία έχουμε ελευθερία της έκφρασης. Δεν μπορούμε να την ελέγξουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του φινλανδικού κοινοβουλίου, Matti Vanhanen, στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Norlen.

Ξεχωριστά τη Δευτέρα ο Σουηδός πρωθυπουργός Κρίστερσον δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε "καλό δρόμο" για να εξασφαλίσει την επικύρωση της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε το Σάββατο ότι ο χρόνος τελειώνει για να επικυρώσει το τουρκικό κοινοβούλιο τις προσφορές πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που αναμένονται τον Μάιο.