Διεθνή

Εκατόμβη νεκρών στην Τουρκία: Εγκλωβισμένοι εκλιπαρούν να σωθούν μέσω Facebook, μάχη με τον καιρό δίνουν οι διασώστες

Εκατόμβη νεκρών στην Τουρκία: Εγκλωβισμένοι εκλιπαρούν να σωθούν μέσω Facebook, μάχη με τον καιρό δίνουν οι διασώστες Φωτογραφία: ΑΠΕ
Μέχρι και δέκα χιλιάδες μπορεί να φτ΄΄ασουν οι νεκροί μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς τη Δευτέρα τμήματα της Τουρκίας και της Συρίας.

Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν σχεδόν στο μηδέν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι διασώστες βρίσκονται σε έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου με τον χρόνο για να φτάσουν σε δεκάδες επιζώντες που παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν και κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο.

Οι συνθήκες τους - και εκείνες των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι από τους σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ - πρόκειται να επιδεινωθούν σύντομα.

Μάχη με το κρύο δίνουν οι ομάδες διάσωσης

Τη Δευτέρα έπεφτε βροχή και οι χιονοθύελλες που σάρωσαν τη χώρα το Σαββατοκύριακο αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 2.300 και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς η καταστροφή εξελίσσεται.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε ότι οι νεκροί από τους σεισμούς μπορεί να φθάσουν τους 10.000

«Δεν έχω πια τη δύναμη»

Τα θύματα που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στα συντρίμμια των κατεστραμμένων σπιτιών, σύμφωνα με την DailyMail, τους εκλιπαρούσαν για βοήθεια μέσω Facebook, ενώ ένας φοιτητής δημοσιογράφος στην τουρκική πόλη Άδανα δήλωσε ότι άκουσε έναν επιζώντα να φωνάζει κάτω από τα ερείπια: «Δεν έχω πια τη δύναμη».

Εν τω μεταξύ, σπαρακτικά βίντεο και εικόνες από δεκάδες πόλεις στις δύο χώρες έδειξαν κλαίγοντας γονείς να κουβαλούν στα χέρια τους τα άψυχα σώματα των παιδιών τους.

Η αρχική νυχτερινή δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών, την οποία ακολούθησε ώρες αργότερα μια ελαφρώς μικρότερη, εξαφάνισε ολόκληρα τμήματα μεγάλων τουρκικών πόλεων σε μια περιοχή γεμάτη με εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και άλλες συγκρούσεις.

Σκηνές Αποκάλυψης

«Η αδελφή μου και τα τρία παιδιά της είναι κάτω από τα συντρίμμια. Το ίδιο και ο σύζυγός της, ο πεθερός και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας» είπε ο πρωί ο Μουχιτίν Ορακτσί, μπροστά στα χαλάσματα ενός κτιρίου στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στο Καχραμάνμαρας, η Μελίσα Σαλμάν, μια 23χρονη δημοσιογράφος, λέει ότι έχει συνηθίσει να ζει με τους σεισμούς «Όμως είναι η πρώτη φορά που βιώνω κάτι τέτοιο. Νομίζαμε ότι ήρθε η Αποκάλυψη», είπε.

Η κακοκαιρία σε αυτήν την ορεινή περιοχή έχει παραλύσει τα κυριότερα αεροδρόμια γύρω από το Ντιγιάρμπακιρ και τη Μαλάτια, όπου συνεχίζεται η σφοδρή χιονόπτωση. Όσοι γλίτωσαν από τον σεισμό αλλά έμειναν άστεγοι, βρέθηκαν με τις πιτζάμες έξω στο κρύο.

«Ακούμε φωνές εδώ και εκεί κάτω. Πιστεύουμε ότι ίσως 200 άνθρωποι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια», είπε ένας διασώστης αναφερόμενος σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στο Ντιγιάρμπακιρ.

Μπροστά σ’ αυτήν την καταστροφή, παντού οι κάτοικοι κινητοποιούνται και προσπαθούν να απομακρύνουν με τα χέρια ή με φτυάρια τα χαλάσματα.

Στη Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, διασώστες και πολίτες έβγαλαν με τα χέρια πτώματα από ένα κτίριο. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα παιδί. Στη Τζανταρίς, βορειότερα, ένας άνδρας, καταβεβλημένος, θρηνεί για τον θάνατο του γιου του, ενός μικρού αγοριού, που στον σφίγγει στην αγκαλιά του αρνούμενος να τον αποχωριστεί. Τουλάχιστον 40 σπίτια έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι σε αυτήν την κοινότητα, στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι κάτοικοι δεν διαθέτουν μηχανήματα, σκάβουν με οικιακά εργαλεία και με τα χέρια για να βρουν επιζώντες. «Όλη μου η οικογένεια θάφτηκε εδώ. Οι γιοι μου, η κόρη μου, ο γαμπρός μου, δεν υπάρχει κανείς να τους βγάλει», λέει λαχανιασμένος από την προσπάθεια ο Άλι Μπατάλ.

 «Η Ημέρα της Κρίσης»

Στο Χαλέπι, ο Ανάς Χαμπακέ, 37 ετών, μόλις αισθάνθηκε τον σεισμό, πήγε να πάρει τον γιο του και φώναξε στην έγκυο γυναίκα του να κατέβει στην είσοδο της τριώροφης πολυκατοικίας τους.

«Κατεβήκαμε τη σκάλα σαν τρελοί και μόλις φτάσαμε στον δρόμο, είδαμε δεκάδες κατατρομαγμένες οικογένειες. Κάποιοι είχαν γονατίσει και προσεύχονταν, άλλοι έκλαιγαν, ήταν σαν να είχε φτάσει η Ημέρα της Κρίσης», αφηγήθηκε.

«Δεν έχω αισθανθεί κάτι παρόμοιο όλα τα χρόνια του πολέμου. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις βόμβες», πρόσθεσε.

 Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να μην βγουν στους δρόμους

Στη Συρία, μόνο στο Χαλέπι, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσαν 20 κτίρια στην επαρχία, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο αξιωματούχο της επαρχίας.

Ακόμη και πριν από την τραγωδία, τα κτίρια στο Χαλέπι - το προπολεμικό εμπορικό κέντρο της Συρίας - κατέρρεαν συχνά λόγω της ερειπωμένης υποδομής μετά από μια δεκαετία και πλέον πολέμου και καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών, καθώς και λόγω της ελάχιστης εποπτείας για την ασφάλεια των νέων κατασκευαστικών έργων, ορισμένα από τα οποία χτίστηκαν παράνομα.

Το SANA δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός από τη δυτική ακτή της Λατάκειας έως τη Δαμασκό.

"Αυτός ο σεισμός είναι ο ισχυρότερος από τότε που ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Σεισμών το 1995", δήλωσε στο SANA ο Raed Ahmed, επικεφαλής του κέντρου.

Διασώστες και κάτοικοι που χρησιμοποιούσαν φακούς έψαχναν μέσα από σωρούς μπλεγμένων μεταλλικών και τσιμεντένιων ερειπίων σε μία από τις πληγείσες πόλεις.

Άνθρωποι στο δρόμο φώναζαν σε άλλους που βρίσκονταν μέσα σε μια μερικώς αναποδογυρισμένη πολυκατοικία, η οποία έγερνε επικίνδυνα.

Νοσοκομεία και οι κλινικές έχουν πλημμυρίσει από τραυματίες

Στον θύλακα, με επίκεντρο την επαρχία Ιντλίμπ, πολλοί από τους εκτοπισμένους ζουν σε άθλιες συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

Ο σεισμός προκάλεσε ολικές ή μερικές ζημιές σε κτίρια σε τουλάχιστον 58 χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο με έδρα τη Βρετανία.

Άλλες χώρες έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην Τουρκία και τη Συρία, με τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι 45 κυβερνήσεις δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει βοήθεια στην Τουρκία, με 76 ειδικούς σε θέματα έρευνας και διάσωσης να φτάνουν στη χώρα απόψε.

«Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας»

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του, λέγοντας: "Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους της Τουρκίας και της Συρίας σήμερα το, ιδιαίτερα με εκείνους τους πρώτους ανταποκριτές που εργάζονται τόσο γενναία για να σώσουν τους παγιδευμένους από τον σεισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη "βαθιά του θλίψη" για την καταστροφή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον κ. Erdoğan τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Ο κ. Erdoğan ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1622630851128225792}