Διεθνή

Φόβοι για νέα σύρραξη μετά τις τυφλές επιθέσεις στον Λίβανο: Οι πρώτες πληροφορίες για τους ασυρμάτους που εξερράγησαν

Φόβοι για νέα σύρραξη μετά τις τυφλές επιθέσεις στον Λίβανο: Οι πρώτες πληροφορίες για τους ασυρμάτους που εξερράγησαν
Οι τυφλές επιθέσεις - με την πυροδότηση βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπολάχ - απειλούν με γενικευμένη σύρραξη τη Μέση Ανατολή. Η διεθνής κοινότητα ζητά αυτοσυγκράτηση και προειδοποιεί πως οι άνευ προηγουμένου επιθέσεις συνιστούν ενδεχομένως έγκλημα πολέμου.

Μια νέα σειρά εκρήξεων στο Λίβανο - αυτή τη φορά με στόχο ασυρμάτους της Χεζμπολάχ - προκάλεσε την Τετάρτη τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 450 σε πόλεις του Λιβάνου, εν μέσω προειδοποιήσεων διεθνών παρατηρητών πως η ταυτόχρονη πυροδότηση χιλιάδων παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Η συντονισμένη επιχείρηση πυροδότησης των ασύρματων ήρθε μόλις μία ημέρα μετά τον τραυματισμό περισσότερων από 2.800 ατόμων και τον θάνατο 12 από βομβητές που εξερράγησαν σε μια επίθεση που αποδίδεται ευρέως στο Ισραήλ. 

{https://youtu.be/DpQyXYFqY1M?si=AsjxBy4Ps5IhuMm0}

Την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις επιθέσεις και ζήτησε αυτοσυγκράτηση τόσο από τη Χεζμπολάχ όσο και από το Ισραήλ, ενώ όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει για να συζητήσει την φερόμενη παραβίαση της αλυσίδας εφοδιασμού της ένοπλης οργάνωσης από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Γκουτέρες άφησε να εννοηθεί ότι η επιχείρηση μπορεί να σχεδιάστηκε ως προοίμιο μιας μεγάλης ισραηλινής επίθεσης στο Λίβανο.

«Προφανώς η λογική της πυροδότησης αυτών των μηχανισμός είναι να χτυπήσεις αιφνιδιαστικά λίγο πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ - κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε αεροπορική βάση την Τετάρτη - αρκέστηκε να δηλώσει πως το Ισραήλ μετατοπίζει την εστίασή του προς το μέτωπο με τη Χεζμπολάχ.

29258759_cdbc3.jpg

«Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς το βορρά, που σημαίνει ότι στρέφουμε όλο και περισσότερες δυνάμεις, πόρους και ενέργεια προς το βορρά», δήλωσε ο Γκαλάντ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της περιοχής στα σπίτια τους.

Ο Γκαλάντ συνεχάρη, παράλληλα, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, τη Μοσάντ, για τα «μεγάλα επιτεύγματά» της, αλλά απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις του τελευταίου 48ωρου στον Λίβανο.

«Το έχω πει και στο παρελθόν πως θα επιστρέψουμε τους πολίτες του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

29258761_a9d73.jpg

Τι δηλώνει η ιαπωνική κατασκευάστρια για το σαμποτάζ στους ασυρμάτους

Ο Ιάπωνας κατασκευαστής των ασυρμάτων - που πυροδοτήθηκαν στον χθεσινό δεύτερο γύρο εκρήξεων - δήλωσε την Πέμπτη ότι διερευνά την υπόθεση, αν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι συσκευές είχαν παραποιηθεί.

Η πηγή των εκρήξεων της Τετάρτης δεν ήταν άμεσα σαφής. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι ορισμένες από τις εκρήξεις σημειώθηκαν σε μια μάρκα ασύρματων πομποδεκτών, με εικόνες από τους τόπους των εκρήξεων να δείχνουν walkie-talkies με την εμπορική ονομασία Icom και αριθμό μοντέλου V82.

{https://www.youtube.com/watch?v=BRvjKMYZla0&ab_channel=NBCNews}

Η Icom, ιαπωνική εταιρεία κατασκευής ραδιοεξοπλισμού, ανέφερε σε δήλωσή της στην ιστοσελίδα της το πρωί της Πέμπτης ότι παρήγαγε τον ασύρματο χειρός IC-V82 από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2014, τον οποίο και εξήγαγε σε υπερπόντιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όμως δεν υπήρξαν αποστολές από τότε που η παραγωγή του μοντέλου διακόπηκε πριν από περίπου 10 χρόνια, ενώ και η παραγωγή μπαταριών για τη λειτουργία της συσκευής είχε επίσης διακοπεί.

Επιπλέον, οι φωτογραφίες των συσκευών δεν έδειχναν το αυτοκόλλητο ολόγραμμα που είχε τοποθετήσει η Icom στις μονάδες για να αποτρέψει την παραχάραξη, «οπότε δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν το προϊόν είχε αποσταλεί από την εταιρεία μας ή όχι», ανέφερε η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Guardian και Washington Post