Διεθνή

Ο Τζορτζ Μπους επιστρέφει στην Ουάσιγκτον για την 20ή επέτειο του μεγαλύτερου προγράμματος για το AIDS παγκοσμίως

Ο Τζορτζ Μπους επιστρέφει στην Ουάσιγκτον για την 20ή επέτειο του μεγαλύτερου προγράμματος για το AIDS παγκοσμίως Φωτογραφία: eurokinissi
Ο πρώην Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους θα πραγματοποιήσει μια σπάνια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μέσα στον μήνα για να σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο από τη θέσπιση του προγράμματος “PEPFAR” και να παροτρύνει το Κογκρέσο να το ανανεώσει.

Ο πρώην πρόεδρος Μπους, στις 24 Φεβρουαρίου θα ανέβει στο βήμα του Ινστιτούτου Μπους, στο πλαίσιο εκδήλωσης εις ανάμνηση του PEPFAR, που υπήρξε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Προέδρου για την ανακούφιση από το AIDS,  (U.S. President's Emergency Plan for AIDS Relief) το 2003.

Ο πρώην Πρόεδρος θα συνοδευτεί από την τέως πρώην κυρία Λόρα Μπους, από την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, και από τον πρώην πρόεδρο της Τανζανίας, Τζακάγια Κικουέτε, ενώ το παρών θα δώσει και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Το PEPFAR, το οποίο εποπτεύεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη δέσμευση οποιουδήποτε έθνους για την αντιμετώπιση μιας μεμονωμένης ασθένειας στον κόσμο. Μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση του προγράμματος έχει ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το PEPFAR έχει σώσει 25 εκατομμύρια ζωές, παρέχοντας αντιρετροϊκή θεραπεία σε περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους, επιτρέποντας σε 5,5 εκατομμύρια μωρά να γεννηθούν χωρίς HIV και παρέχοντας υπηρεσίες τεστ και πρόληψης για τον HIV. Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω του PEPFAR είχαν ως αποτέλεσμα την επέκταση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που βοήθησαν τις χώρες να αντιμετωπίσουν και άλλες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Τζο Μπάιντεν στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την περασμένη Τρίτη το βράδυ, χαιρέτισε τον Μπους για το PEPFAR. «Ανέλαβε μια δικομματική προσπάθεια μέσω του PEPFAR να μεταμορφώσει τον παγκόσμιο αγώνα κατά του HIV/AIDS», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Ήταν μια τεράστια επιτυχία. Ήταν μια μεγάλη σκέψη», συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό που λειτούργησε για το PEPFAR θα μπορούσε να αναπαραχθεί για άλλες νόσους: «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα και με τον καρκίνο».

Ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν την ίδια βραδιά ήταν ο τραγουδιστής των U2, ο Μπόνο, χρόνια ακτιβιστής για το AIDS, ο οποίος πιστώνεται ότι βοήθησε στην οικοδόμηση της υποστήριξης του PEPFAR, συνεργαζόμενος με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και κέρδισε τον συντηρητικό γερουσιαστή Jesse Helms . Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε για πρώτη φορά με ευρεία δικομματική υποστήριξη το 2003 και έκτοτε έχει ανανεωθεί τρεις φορές. Η παρουσία του Bono υπενθύμισε ταυτόχρονα τα δικομματικά επιτεύγματα και την ανάγκη έγκρισης ξανά κονδυλίων για το PEPFAR, καθώς η χρηματοδότησή του λήγει στο τέλος του οικονομικού έτους, τον Σεπτέμβριο.

Το PEPFAR διοικείται και εποπτεύεται από το Γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ του Παγκόσμιου Συντονιστή για το AIDS και της Διπλωματίας Υγείας των ΗΠΑ και εφαρμόζεται από επτά κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες , αξιοποιώντας τη δύναμη μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για τον έλεγχο της επιδημίας HIV/AIDS.

Ενδεικτικά από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, το PEPFAR υποστήριξε τη σωτήρια αντιρετροϊκή θεραπεία για 18,96 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά με HIV. Η μαζική, ταχεία επέκταση της πρόσβασης στη θεραπεία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του για πολλούς λόγους με κύριο ότι όχι μόνο η θεραπεία έσωσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με HIV και αύξησε το προσδόκιμο ζωής τους σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, αλλά ότι επιτρέπει στα άτομα να επιτύχουν και να διατηρήσουν την καταστολή του ιού, την ισχυρότερη διαθέσιμη παρέμβαση για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV. 

Μέσω της σύμπραξης DREAMS (Determined, Resilient, Empowered, AIDS-free, Mentored, and Safe) του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα υπό την ηγεσία του PEPFAR οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες ενδυναμώνονται και θωρακίζονται έναντι του ιού HIV καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας τους. Από το 2015, οι διαγνώσεις HIV μεταξύ των εφήβων κοριτσιών και των νεαρών γυναικών έχουν μειωθεί σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που εφαρμόζεται η DREAMS. Από αυτές τις περιοχές, το 96% παρουσίασε μείωση >25%, ενώ σχεδόν τα 2/3 (62%) παρουσίασαν μείωση >40%.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, με την υποστήριξη του PEPFAR, περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια μωρά μητέρων με HIV έχουν γεννηθεί χωρίς HIV. Το πρόγραμμα παρείχε επίσης εντατική φροντίδα και υποστήριξη σε 7,1 εκατομμύρια ορφανά, ευάλωτα παιδιά και τους φροντιστές τους, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να έχουν ευζωία.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, το PEPFAR έχει υποστηρίξει 27,7 εκατομμύρια με εθελοντικές ιατρικές περιτομές ανδρών στην Ανατολική και Νότια Αφρική για να βοηθήσει στην προστασία ανδρών και αγοριών από τη μόλυνση από τον ιό HIV.

# TAGS