Διεθνή

Νέοι ισχυροί σεισμοί στην Τουρκία: Σοκαριστικά βίντεο με κτίρια να καταρρέουν και τον κόσμο να τρέχει -Τρεις οι νεκροί, πάνω από 200 οι τραυματίες

ΑΠΕ - ΜΠΕ ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δύο εβδομάδες ακριβώς μετά τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 47.000, νέοι ισχυροί σεισμοί έπληξαν και πάλι την περιοχή νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου.

Ο πρώτος σεισμός ήταν 6,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας), στην επαρχία Χατάι, η οποία είχε πληγεί περισσότερο απ' όλες τις επαρχίες της Τουρκίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία.

{https://twitter.com/RochexRB27/status/1627734195647746054}

Μετά τον σεισμό, καταγράφηκαν δύο ακόμη δονήσεις μεγέθους 5,8 και 5,2 βαθμών στο Σαμαντάγκ.

Νεκροί και τραυματίες

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από τους σεισμούς που έπληξαν σήμερα την επαρχία Χατάι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν σε τρεις τοποθεσίες, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό.

Στις 20:04 (τοπική ώρα, 19:04 ώρα Ελλάδος) σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών συγκλόνισε την περιοχή και έγινε αισθητή σε γειτονικές χώρες. Ακολούθησε λίγο αργότερα σεισμός 5,8 βαθμών, ενώ η μετασεισμική ακολουθία παραμένει έντονη.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε νωρίτερα καταρρεύσεις ετοιμόρροπων κτηρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Τα θύματα των σημερινών σεισμών προστίθενται στη μακάβρια λίστα των νεκρών από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότεροι από 46.000 θάνατοι σε Τουρκία και Συρία, απολογισμός που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

Από τις πρώτες στιγμές του σεισμού, αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σοβαρές ζημιές στα κτίρια που είχαν πληγεί από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, με τις εικόνες από τα social media να προκαλούν τρόμο.

{https://twitter.com/WarMonitors/status/1627731481308106760}

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο σεισμός προκάλεσε πανικό και σήκωσε μεγάλα σύννεφα σκόνης στην κατεστραμμένη πόλη. Η ίδια ανέφερε καταρρεύσεις κατεστραμμένων κτιρίων και δραματικές εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια.

Σύμφωνα με την AFAD, περισσότεροι από 6.000 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου.

{https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1627733035243212811}

Η Μούνα αλ Ομάρ, κάτοικος Αντάκιας, είπε πως την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε σκηνή που έχει στηθεί σε πάρκο της πόλης. «Νόμιζα ότι η γη θα ανοίξει κάτω από τα πόδια μου», είπε κλαίγοντας, καθώς κρατούσε τον 7χρονο γιο της στην αγκαλιά της. «Θα γίνει και άλλος μετασεισμός;» ρώτησε η ίδια.

{https://twitter.com/CitizenFreePres/status/1627727064207081475}

Μετά τους σεισμούς, ομάδες διάσωσης ερευνούν αν υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι προειδοποίησε τους πολίτες να αποφεύγουν τα κτίρια που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

«Οι έρευνές μας σχετικά με τους σεισμούς στο Χατάι συνεχίζονται. Ζητάμε από τους πολίτες μας στην περιοχή να μείνουν μακριά από κατεστραμμένα κτίρια και να ακολουθούν με ευαισθησία τις προειδοποιήσεις των ομάδων μας».

{https://twitter.com/ArthurM40330824/status/1627731044211298306}

Την ίδια προειδοποίηση είχε εκδώσει και η Τουρκική Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD). «Μην εισέρχεστε στις κατεστραμμένες κατασκευές στην περιοχή. Μη μένετε γύρω από επικίνδυνα κτίρια. Ενημερωθείτε από επίσημες πηγές για ακριβείς πληροφορίες».

Αισθητή η σεισμική δόνηση στην Κύπρο

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 19:04 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος σεισμός μεγέθους σεισμικής ροπής Mw=6.4.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή της Αντιόχειας (Antakya), κοντά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο (σε ακτίνα πέραν των 500 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του), ενώ στην Κύπρο έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί.

Ο σεισμός αυτός θεωρείται μετασεισμός του πολύ ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2022 (Mw=7.8). Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.