Διεθνή

Post: Οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον αγωγό Nord Stream

Post: Οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον αγωγό Nord Stream Φωτογραφία: EPA/Danish Defence Command
Η CIA γνώριζε για σχέδιο της Ουκρανίας να ανατινάξει τον αγωγό Nord Stream, αναφέρει έγκυρη αμερικανική εφημερίδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημέρωση για ένα ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τρεις μήνες πριν αυτοί υποστούν ζημιές τον περασμένο Σεπτέμβριο από υποθαλάσσιες εκρήξεις, ανέφερε την Τρίτη (6/6) η Washington Post, επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Η CIA έμαθε τον περασμένο Ιούνιο, μέσω μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατασκοπείας, ότι μια εξαμελής ομάδα ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σκόπευε να ανατινάξει το έργο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, ανέφερε η εφημερίδα. Η αναφορά των πληροφοριών μοιράστηκε στο διαδίκτυο στο Discord, δήθεν από το μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς Τζακ Τεϊξέιρα, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο και κατηγορήθηκε σε σχέση με τη διαρροή ευαίσθητων εγγράφων των ΗΠΑ. Η Washington Post ανέφερε ότι έλαβε αντίγραφο από έναν από τους διαδικτυακούς φίλους του Τεϊξέιρα.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών βασίστηκε σε πληροφορίες που δόθηκαν από ένα άτομο στην Ουκρανία, ανέφερε η έγκυρη εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η CIA την κοινοποίησε στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον Ιούνιο του 2022, σημειώνει το Reuters. Η Post ανέφερε ότι αξιωματούχοι σε πολλές χώρες επιβεβαίωσαν ότι η περίληψη των πληροφοριών που δημοσιεύτηκε στο Discord ανέφερε με ακρίβεια όσα η ευρωπαϊκή υπηρεσία μετέφερε στη CIA.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι έρευνες για την επίθεση κατά του Nord Stream είναι «ενεργές». «Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε από αυτό το βήμα είναι να προηγηθούμε αυτών των ερευνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ρεπορτάζ της Post για το θέμα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έθεσε στο πολιτικό προσκήνιο την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η καταστροφή των αγωγών Nord Stream επιτάχυνε τη στροφή της περιοχής σε άλλους προμηθευτές ενέργειας. Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από δύο αγωγούς, κατασκευάστηκαν από τη ρωσική κρατικά ελεγχόμενη Gazprom για να διοχετεύουν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία, σημειώνει το Reuters.

Η Post ανέφερε ότι συμφώνησε να αποκρύψει το όνομα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών καθώς και ορισμένες πτυχές του ύποπτου σχεδίου κατόπιν αιτήματος κυβερνητικών αξιωματούχων, επικαλούμενη κινδύνους για τις πηγές και τις επιχειρήσεις.