Διεθνή

Αντισημιτική στοχοποίηση στους δρόμους του Παρισιού που θυμίζει σκοτεινές εποχές

Αντισημιτική στοχοποίηση στους δρόμους του Παρισιού που θυμίζει σκοτεινές εποχές Φωτογραφία: twitter / X
Ανησυχητικές εικόνες που παραπέμπουν σε πολύ σκοτεινές εποχές πογκρόμ κατά των Εβραίων, αντίκρισαν κάτοικοι του Παρισιού το πρωί της Δευτέρας.

Σε πολυκατοικίες σε τρεις δρόμους του 14ου διαμερίσματος του Παρισιού, καθώς και σε τρία προάστια (Σεντ Ουέν, Ομπερβιγιέ και Σεν Ντενί) άγνωστοι είχαν σχηματίσει με μπλε χρώμα, άστρα του Δαβίδ.

819 αντισημιτικές πράξεις και 414 συλλήψεις από τις 7 Οκτωβρίου

Η σήμανση πολυκατοικιών ότι στο κτίριο αυτό ζουν ή εργάζονται Εβραίοι παραπέμπει στη ναζιστική Γερμανία που επέβαλε την σήμανση το άστρο του Δαβίδ για να στιγματίζονται οι Εβραίοι. Ο Γκι Ατάλ, από το Εθνικό γραφείο επαγρύπνησης κατά αντισημιτικών πράξεων (BNVCA) τόνισε ότι η πράξη αυτή "σημαίνει ότι υπάρχει ένας Εβραίος πίσω από αυτούς τους τοίχους" και θυμίζει "τις πιο απαίσιες στιγμές της Ιστορίας".

Το Άστρο του Δαβίδ

Την 1η Σεπτεμβρίου 1941 το Ναζιστικό Καθεστώς έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό της αστυνομίας για τη σήμανση των Εβραίων. Από τον Σεπτέμβριο του 1941, όλοι οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία αναγκάστηκαν να φορούν δημοσίως ένα ειδικό, κίτρινο σήμα. Το σήμα έπρεπε να είναι ένα κίτρινο αστέρι με έξι κορυφές, σε μέγεθος παλάμης, με μαύρο περίγραμμα γύρω από το άστρο του Δαβίδ.

Το αστέρι έπρεπε να φέρει γραμμένη στο κέντρο τη λέξη «Jude» (που στα γερμανικά σημαίνει «Εβραίος»). Έπρεπε να είναι ορατό κάθε φορά που κάποιος Εβραίος εμφανιζόταν δημόσια. Συγκεκριμένα, οι Εβραίοι έπρεπε να ράψουν αυτό το κίτρινο αστέρι στην αριστερή πλευρά των ρούχων τους στο ύψος του στέρνου. Αυτή η εντολή ίσχυε για όλους τους Εβραίους της Γερμανίας (όπως αυτοί ορίστηκαν από τους νόμους της Νυρεμβέργης) που ήταν έξι ετών και άνω.