Διεθνή

Έλον Μασκ: Η Κομισιόν πρόσφερε στο X παράνομη μυστική συμφωνία

Έλον Μασκ: Η Κομισιόν πρόσφερε στο X παράνομη μυστική συμφωνία Φωτογραφία: EPA/ MADE NAGI
Οι κατηγορίες της Κομισιόν για την πλατφόρμα και η απάντηση του Έλον Μασκ.

Ο Έλον Μασκ υποστήριξε σε ανάρτησή του ότι η Κομισιόν πρόσφερε στο Χ μια «παράνομη μυστική συμφωνία».

Αυτή η κίνηση του δισεκατομμυριούχου έρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν ότι η πλατφόρμα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (DSA).

«Η Κομισιόν πρόσφερε στο Χ μια παράνομη μυστική συμφωνία: αν κάναμε σιωπηλά λογοκρισία, δίχως να το πούμε σε κανέναν, δεν θα μας επέβαλαν πρόστιμο», έγραψε ο Έλον Μασκ στην ανάρτηση.

«Οι άλλες πλατφόρμες αποδέχθηκαν αυτή τη συμφωνία. Το X δεν την αποδέχθηκε», συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας.

{https://x.com/elonmusk/status/1811783320839008381}

Οι κατηγορίες της Κομισιόν για το X

Σήμερα, Παρασκευή, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το X παραβιάζει το DSA και πως το μπλε τικ εξαπατά τους χρήστες της πλατφόρμας. Κατηγορίες που μπορεί να οδηγήσουν σε βαρύ πρόστιμο και σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του X.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας της Κομισιόν που κράτησε επτά μήνες και είναι τα πρώτα που ανακοινώνονται υπό τον DSA. Σε εξέλιξη είναι αντίστοιχη διαδικασία τόσο για το TikTok, όσο και για τη Meta. Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τις πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο και τους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πιστοποιημένοι λογαριασμοί που έχουν το μπλε τικ δεν ανταποκρίνονται στις βιομηχανικές πρακτικές και επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα των χρηστών να πάρουν ελεύθερες και ενημερωμένες αποφάσεις για την αυθεντικότητα των λογαριασμών με τους οποίους αλληλεπιδρούν.

Μετά την εξαγορά του Twitter, ο Έλον Μασκ άλλαξε τη χρήση του μπλε τικ. Παλιότερα, αυτό έδειχνε ότι ο λογαριασμός ανήκει σε κάποιον που έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του. Πλέον, αποτελεί ένδειξη συνδρομητή επί πληρωμή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Κομισιόν η πλατφόρμα δεν επέτρεψε στους ερευνητές την πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα, ενώ το X δεν συμμορφώθηκε με τις προβλέψεις του DSA σχετικά με τις αξιόπιστες πληροφορίες για τις διαφημίσεις.

Η εταιρεία, που έχει στη διάθεσή της αρκετούς μήνες για να απαντήσει στις κατηγορίες, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο που φτάνει έως και το 6% του τζίρου, αν κριθεί ένοχη για παραβίαση του DSA.