Παιδεία

Βάσεις 2024: Τα 92 τμήματα που προτείνει ο Στρατηγάκης κάτω από 10.000 μόρια

Βάσεις 2024: Τα 92 τμήματα που προτείνει ο Στρατηγάκης κάτω από 10.000 μόρια
O εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στρατής Στρατηγάκης συστήνει στους υποψηφίους 92 σχολές με χαμηλά μόρια αλλά τεράστιες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Υπάρχουν Τμήματα στο Μηχανογραφικό Δελτίο που η βάση τους βρίσκεται κάτω από τα 10.000 μόρια και τα 5 τελευταία χρόνια, αλλά παρέχουν ενδιαφέρουσες σπουδές με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για 92 Τμήματα όλων των Επιστημονικών Πεδίων, που για διάφορους λόγους δεν είναι ελκυστικά στην πλειονότητα των υποψηφίων.

Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Κάποια από αυτά βρίσκονται στην άκρη της Ελλάδας και οι υποψήφιοι δεν τα προτιμούν, λόγω της απόστασης. Κάποια άλλα έχουν τίτλους που μπερδεύουν τους υποψηφίους και τα προσπερνάνε χωρίς να κάνουν τον κόπο να κοιτάξουν το πρόγραμμα σπουδών. Αυτά τα 92 Τμήματα και κάποια άλλα που δεν είχαν και τα 5 τελευταία χρόνια βάση κάτω από 10.000 μόρια και, συνεπώς, δεν βρίσκονται στη λίστα, μπορεί να αποτελέσουν καλή ευκαιρία σπουδών για υποψηφίους που δεν πήγαν τόσο καλά στις Πανελλήνιες 2024.

Ας δούμε τις ευκαιρίες σπουδών

Όπως τονίζει εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στρατής Στρατηγάκης σπουδές με πτυχία που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι οι σπουδές στην Πληροφορική. Υπάρχουν Τμήματα Πληροφορικής στην Καστοριά, στην Άρτα, τη Σάμο και στη Σπάρτη. Σπουδές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Ηράκλειο αποτελούν ακόμη μία ευκαιρία για σπουδές στην Τεχνολογία με πολύ χαμηλή βάση. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία εξαιρετική ευκαιρία για υποψηφίους με χαμηλές βαθμολογίες. Στα Οικονομικά υπάρχουν Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Ηράκλειο, την Καβάλα, την Καλαμάτα, την Κοζάνη, τη Λάρισα και την Πρέβεζα. Οικονομικών Επιστημών στην Καστοριά, τις Σέρρες και την Τρίπολη, αλλά και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σπάρτη, τα Γρεβενά και τις Σέρρες. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το πιο περιζήτητο Τμήμα στο 4ο Πεδίο. Για όσους δεν έγραψαν καλά υπάρχουν Τμήματα με το ίδιο αντικείμενο στην Τρίπολη, την Κοζάνη, την Καβάλα και τον Άγιο Νικόλαο.

Ας μην ξεχνάμε και το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Κατερίνη. Σχολές Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην Κέρκυρα, και την Κομοτηνή, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στη Μυτιλήνη, Φιλοσοφίας στα Ιωάννινα και το Ρέθυμνο και φυσικά όλα τα Τμήματα Θεολογίας αποτελούν τις ευκαιρίες σπουδών στο 1ο Πεδίο, για όσους, φυσικά, ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα αντικείμενα. Αναμένουμε να δούμε τη ζήτηση που θα εμφανιστεί για το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, το νέο Τμήμα του φετινού Μηχανογραφικού. Πρόκειται για σπουδές υψηλής ζήτησης σε ακριτική πόλη. Λογικά αυτό το Τμήμα θα έχει τη χαμηλότερη ζήτηση μεταξύ των Τμημάτων Ψυχολογίας, απλά και μόνο λόγω της θέσης του στο χάρτη. Το Εμπορικό Ναυτικό αποτελεί μια καλή ευκαιρία σπουδών. Η ζήτηση για πλοιάρχους και μηχανικούς είναι πολύ μεγάλη από τις ναυτιλιακές εταιρείες, που ζητούν εναγώνια προσωπικό και δεν βρίσκουν.

Εκατοντάδες είναι οι κενές θέσεις κάθε χρόνο σ’ αυτές τις σχολές. Όσοι θέλουν να σπουδάσουν Γεωπονία έχουν επιλογές στην Άρτα, την Καλαμάτα, το Μεσολόγγι, το Ηράκλειο και τη Φλώρινα. Τα Τμήματα αυτά από πέρυσι αναγνωρίστηκαν ως ισότιμα με τα παλαιά Τμήματα Γεωπονίας, συνεπώς οι απόφοιτοί τους έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γεωπόνου. Άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές είναι τα Τμήματα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στο Ηράκλειο και Επιστήμης των Υλικών στην Πάτρα. Υπάρχουν και σχολές για τα Τρόφιμα στο Αργοστόλι και τη Λήμνο. Οι βιομηχανίες τροφίμων είναι πολύ ισχυρές στην Ελλάδα και η έλλειψη προσωπικού πολύ μεγάλη. Μπορεί η Λήμνος και η Κεφαλονιά να μη φαντάζουν ιδιαίτερα καλές πόλεις για φοιτητική ζωή, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Σχολές Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην Κέρκυρα, και την Κομοτηνή, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στη Μυτιλήνη, Φιλοσοφίας στα Ιωάννινα και το Ρέθυμνο και φυσικά όλα τα Τμήματα Θεολογίας αποτελούν τις ευκαιρίες σπουδών στο 1ο Πεδίο, για όσους, φυσικά, ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα αντικείμενα. Αναμένουμε να δούμε τη ζήτηση που θα εμφανιστεί για το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, το νέο Τμήμα του φετινού Μηχανογραφικού. Πρόκειται για σπουδές υψηλής ζήτησης σε ακριτική πόλη. Λογικά αυτό το Τμήμα θα έχει τη χαμηλότερη ζήτηση μεταξύ των Τμημάτων Ψυχολογίας, απλά και μόνο λόγω της θέσης του στο χάρτη.

Το Εμπορικό Ναυτικό αποτελεί μια καλή ευκαιρία σπουδών. Η ζήτηση για πλοιάρχους και μηχανικούς είναι πολύ μεγάλη από τις ναυτιλιακές εταιρείες, που ζητούν εναγώνια προσωπικό και δεν βρίσκουν. Εκατοντάδες είναι οι κενές θέσεις κάθε χρόνο σ’ αυτές τις σχολές. Όσοι θέλουν να σπουδάσουν Γεωπονία έχουν επιλογές στην Άρτα, την Καλαμάτα, το Μεσολόγγι, το Ηράκλειο και τη Φλώρινα. Τα Τμήματα αυτά από πέρυσι αναγνωρίστηκαν ως ισότιμα με τα παλαιά Τμήματα Γεωπονίας, συνεπώς οι απόφοιτοί τους έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γεωπόνου.

Όσοι θέλουν να σπουδάσουν Γεωπονία έχουν επιλογές στην Άρτα, την Καλαμάτα, το Μεσολόγγι, το Ηράκλειο και τη Φλώρινα. Τα Τμήματα αυτά από πέρυσι αναγνωρίστηκαν ως ισότιμα με τα παλαιά Τμήματα Γεωπονίας, συνεπώς οι απόφοιτοί τους έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γεωπόνου.

Άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές είναι τα Τμήματα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στο Ηράκλειο και Επιστήμης των Υλικών στην Πάτρα. Υπάρχουν και σχολές για τα Τρόφιμα στο Αργοστόλι και τη Λήμνο. Οι βιομηχανίες τροφίμων είναι πολύ ισχυρές στην Ελλάδα και η έλλειψη προσωπικού πολύ μεγάλη. Μπορεί η Λήμνος και η Κεφαλονιά να μη φαντάζουν ιδιαίτερα καλές πόλεις για φοιτητική ζωή, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να σπουδάσεις κάτι που θα έχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Αν δεν έχεις πάει πολύ καλά στις εξετάσεις αυτά τα Τμήματα είναι ένας καλός συμβιβασμός.

VASEIS 1 89d44

VASEIS 2 6e727

VASEIS 3 b717eVASEIS 4 58be6vaseis 5 ce4f8