Διεθνή

Η κρίσιμη εκλογική μάχη στην Ολλανδία

pexels pexels
Αμφίρροπη χαρακτηρίζεται η σημερινή εκλογική μάχη στην Ολλανδία.

Μετά από πολλά χρόνια ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στην ολλανδική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, αποσύρεται και στο προσκήνιο ως πιθανή αντικαταστάτης του, έρχεται μια δυναμική γυναίκα κουρδικής καταγωγής, η Dilan Yeşilgöz να χτυπήσει με αξιώσεις την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείο, διατηρώντας πολλές ελπίδες να είναι εκείνη που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων και σημαντικών αναταράξεων σε πολλά μέτωπα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι για τέσσερις παρατάξεις, ενώ ενδεικτικό στοιχείο της πολυδιάσπασης της ψήφου στην ολλανδική κοινωνία είναι το γεγονός ότι κανένας από τους προπορεύοντες δεν ξεπερνά το 20%.

Πολιτικοί αναλυτές στη χώρα, αλλά και στις Βρυξέλλες, δίνουν μεγάλη έμφαση στο πως θα κινηθεί η δεξαμενή των αναποφάσιστων, αφού θα αποβεί καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Πού όμως επικεντρώνεται το ενδιαφέρον για τη σημερινή μάχη;

Σύμφωνα με το Poll of the Polls του έγκυρου Politico, το κόμμα της "Ελευθερίας και της Δημοκρατίας" VVD που ανήκει στην ευρωομάδα του Renew Europe προηγείται με 18%, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η κεντροαριστερά συμμαχία PvdAGL των Attje Kuiken & Jesse Klaver με 16%.

Εξαιρετική δυναμική αναπτύσσει το νεοσύστατο κόμμα «Νέα Κοινωνική Συμφωνία» (NSC) του κεντρώου πολιτικού Pieter Omtzigt με το ίδιο ποσοστό 16%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος υπήρξε μέλος του CDA από το οποίο αποχώρησε το 2021 και δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, ίδρυσε τη «Νέα Κοινωνική Συμφωνία», η οποία κατέγραψε μια εκτόξευση στα ποσοστά της, καλύπτοντας ένα εμφανές κενό που είχαν αφήσει πίσω τους οι λεγόμενες παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ούτως ή άλλως, η ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό αποτελεί ένα εμφανές στοιχείο και σε άλλες δυνάμεις που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του εκλογικού τόξου. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν έλειψαν και απρόοπτα, κυρίως για τον αρχηγό του αροδεξιού κόμματος «Φόρουμ για τη Δημοκρατία” (FVD) Thierry Baudet.

O 40χρονος χτυπήθηκε πρόσφατα πολλές φορές στο κεφάλι από έναν δράστη που κρατούσε ένα μπουκάλι μπύρας σε ένα μπαρ στην πόλη Groningen στην Ολλανδία, όπως ανέφεραν πηγές από το κόμμα του. Ο ίδιος έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις ακραίες θέσεις του, τις θεωρίες συνωμοσίας που έχει αναπτύξει σχετικά με την πανδημία, αλλά και τη φιλορωσική του στάση.

Ωστόσο, η απήχηση των απόψεων του στην Ολλανδία είναι περιορισμένη, καθώς στις τελευταίες μετρήσεις το ποσοστό του δεν ξεπερνά το 3%.

Θα αποκτήσει άραγε απόψε η Ολλανδία την πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργό και μάλιστα μετανάστρια;

Η κα. Γκεζολγκοζ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να μεταναστεύσει στην Ολλανδία μόλις σε ηλικία επτά ετών, όταν ο πατέρας της, κυνηγημένος μετά το πραξικόπημα του 1980, έφυγε από τη χώρα με βάρκα πρώτα στην Κω και κατόπιν μετέβη στην Ολλανδία.

Μια τέτοια εξέλιξη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που το μεταναστευτικό ως θέμα κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ όσο οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα συνεχίζονται, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες για νέες μετακινήσεις πληθυσμών προς την Ευρώπη.