Διεθνή

Δύσκολες ώρες για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Δύσκολες ώρες για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία Φωτογραφία: APE-MPE
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, αφού οι αστοχίες στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής έχουν οδηγήσει τα κόμματα που το απαρτίζουν σε απόγνωση.

Η επόμενη μέρα για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, Πρασίνους και Φιλελεύθερους είναι ζοφερή, την ώρα που οι μετρήσεις, η μία μετά την άλλη, καταδεικνύουν την κατάρρευση των ποσοστών τους σε όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Ταυτόχρονα, η κεντροδεξιά εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας, όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη γερμανική πολιτική σκηνή ακούει στο όνομα «AfD», αφού η ακροδεξιά γιγαντώνεται από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την επικράτεια, έχοντας ήδη ξεπεράσει το 20% στις μετρήσεις κοινής γνώμης. Στην παρούσα φάση, η τρικομματική Κυβέρνηση του Βερολίνου δέχεται σκληρή κριτική από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης για τις αναιμικές επιδόσεις της στην οικονομία, ενώ η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς η διαχείριση του επίμαχου θέματος από το οικονομικό επιτελείο προκαλεί ντόμινο πρωτοβουλιών που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη.

Από τη μία πλευρά, οι Κυβερνώντες είναι υποχρεωμένοι κάτω από αυτές τις συνθήκες να προχωρήσουν σε περικοπές, σε μία περίοδο που οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά προϊόντα και γενικότερα το κόστος ζωής  πιέζει ασφυκτικά το διαθέσιμο εισόδημα στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των φόρων καθίσταται για εκείνους που χαράσσουν εθνική στρατηγική επιτακτική, ώστε να μπορέσουν να ισορροπήσουν το αρνητικό πρόσημο που έφερε η κακή διαχείριση στα δημόσια οικονομικά. Εξάλλου, το μήνυμα που έστειλε πρόσφατα το ανώτερο δικαστήριο της Γερμανίας για τις αρρυθμίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ήταν σαφές και δεν άφηνε περιθώρια στην κεντρική διοίκηση για δεύτερες σκέψεις.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο αρνητικά την εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και προσωπικά του Καγκελάριου Όλαφ Σόλτς, ενώ όσο πλησιάζει ο χρόνος των ευρωεκλογών, τόσο η πίεση στην Καγκελαρία μεγαλώνει, ενώ τα περιθώρια αναστροφής του κλίματος είναι κάτι παραπάνω από περιορισμένα.

Τα μηνύματα που στέλνει η γερμανική κοινή γνώμη μέσα από τις πρόσφατες κυλιόμενες μετρήσεις είναι σαφή. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μέτρηση του Poll of the Polls που δημοσίευσε το Politico στις 12 Δεκεμβρίου, ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς (CDU/CSU) λαμβάνει το 31% των προτιμήσεων και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ακολουθεί με 22%(!!), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες παλεύουν με τους Πράσινους για την τρίτη θέση, καθώς αμφότερα τα κόμματα βρίσκονται στο 14%. Στο 5% βρίσκεται ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος (FDP), ενώ η Αριστερά στη Γερμανία πασχίζει για να διατηρηθεί στα επίπεδα του 4%.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα στην εσωτερική γερμανική πολιτική σκηνή, τη στιγμή που η χώρα αυστηροποιεί το πλαίσιο για το μεταναστευτικό και τη διαδικασία παροχής ασύλου, ενώ έχουν ήδη επιστρέψει οι διασυνοριακοί έλεγχοι με την Αυστρία, την Τσεχία και την Πολωνία. Το πως θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, έχει αδιαμφισβήτητα τον ανάλογο αντίκτυπο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής.