Διεθνή

«Μαύρη μέρα για την Ευρώπη»: Το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση «ψαλιδίζει» τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σύνορα

«Μαύρη μέρα για την Ευρώπη»: Το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση «ψαλιδίζει» τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σύνορα Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διεθνής Αμνηστία και ΕCRE μιλούν για «μαύρη ημέρα για την ΕΕ» και αναδεινύουν τις προβληματικές του νέου Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο.

Η νέα συμφωνία που επετεύχθη σήμερα «θα οδηγήσει σε αύξηση των δεινών» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, καθώς όπως τονίζει «θα οδηγήσει σε αύξηση της ταλαιπωρίας των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών σε κάθε βήμα του ταξιδιού τους».

«Όπως φοβόμασταν, το μεταναστευτικό σύμφωνο της ΕΕ που συμφωνήθηκε σήμερα φαίνεται ότι θα αποδυναμώσει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και άλλων μεταναστών στην ΕΕ, ενώ παράλληλα θα επιδεινώσει την υφιστάμενη νομοθεσία». Την ίδια ώρα αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα στα ευρωπαϊκά συστήματα ασύλου και υποδοχής και σημαίνει στην πράξη:

  • Περισσότερους ανθρώπους που κρατούνται στα ευρωπαϊκά σύνορα
  • Περισσότερους αιτούντες άσυλο σε κατώτερης ποιότητας διαδικασίες
  • Περιορισμένη υποστήριξη για τα κράτη των συνόρων της ΕΕ
  • Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που περιορίζουν το άσυλο μετατρέπονται σε κανόνα
  • Λιγότερο συνεκτικές αντιδράσεις στα σύνορα

Σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα συμφωνηθέντα μέτρα για την αντιμετώπισης ενδεχόμενης κρίσης ή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο και «ανοίγουν την πόρτα» σε παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται πως οι καταγραφές αιτούντων ασύλου θα μπορούν να αναστέλλονται για διάστημα έως και 4 εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες ΟΛΟΙ οι αιτούντες θα καλούνται να αντιμετωπίσουν συνοριακές διαδικασίες με λιγότερες εγγυήσεις, που συνεπάγονται μεταξύ άλλων μακρά κράτηση.

Η συμφωνία, παράλληλα, αναμένεται να αυξήσει την εξάρτηση της Ένωσης από χώρες εκτός της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ακόμη περισσότερες συμφωνίες - όπως αυτές που επιτεύχθηκαν με την Αλβανία, τη Λιβύη, την Τυνησία ή την Τουρκία - για τη μετατόπιση της ευθύνης της προστασία των ανθρώπων εκτός της ΕΕ.

«Καταργούν το δυσλειτουργικό Δουβλίνο... για ακόμη πιο άδικους κανόνες»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) - μια συμμαχία 117 ΜΚΟ που εργάζονται για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο - χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μαύρη μέρα για την Ευρώπη».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συμμαχία υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε δύο «λανθασμένες παραδοχές», πως όσοι φτάνουν δεν έχουν ανάγκη προστασίας και πως η απάνθρωπη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα μετανάστευσης».

Μεταξύ των δυσμενών επιπτώσεων μιας τέτοιας συμφωνίας, το ECRE επισημαίνει πως καταργεί τον δυσλειτουργικό κανονισμό του Δουβλίνου και τον αντικαθιστά με... κανόνες που είναι σχεδόν οι ίδιοι (απλώς πιο άδικοι), υποχρεώνει τα κράτη να κρατούν τους ανθρώπους σε κέντρα κράτησης στα σύνορα (ή αλλού) όπου θα υποβληθούν σε υποβαθμισμένες διαδικασίες ασύλου (ή σε καμία πραγματική διαδικασία ασύλου) ενώ η έννοια της «εργαλειοποίησης» που εισάγει είναι τόσο ευρεία που θα εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις καταστάσεις στα σύνορα (ακόμη και όταν τα κράτη ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι «χειραγωγούνται» από τις ΜΚΟ).