Διεθνή

Βασιλιάς Φρειδερίκος Ι': Το βασιλικό φιλί που αντάλλαξε με τη σύζυγό του

Βασιλιάς Φρειδερίκος Ι': Το βασιλικό φιλί που αντάλλαξε με τη σύζυγό του Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο βασιλιάς Φρειδερίκος εμφανίστηκε συγκινημένος κατά την πρώτη του έξοδο ως μονάρχης και η σύζυγός του ήταν στο πλευρό του!

Λίγο αφότου η βασίλισσα Μαργκρέτε υπέγραψε την Κυριακή δήλωση παραίτησής της, καθιστώντας τον γιο της νέο μονάρχη, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακήρυξε τον Φρέντερικ βασιλιά στο μπαλκόνι του κάστρου Κρίστιανσμποργκ.

Μετά την ανακήρυξη και μια σύντομη ομιλία του βασιλιά Φρέντερικ, η σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους ανέβηκαν στο μπαλκόνι για να χαιρετήσουν το πλήθος.

Κάποια στιγμή, ο βασιλιάς Φρέντερικ και η βασίλισσα Μαρία μοιράστηκαν ένα φιλί, προκαλώντας τις επευφημίες των συγκεντρωμένων από κάτω.

Ο βασιλιάς Φρέντερικ εμφανίστηκε συγκινημένος κατά τη διάρκεια της εξόδου στο μπαλκόνι, σκουπίζοντας τα δάκρυά του σε ορισμένα σημεία. Όταν η βασίλισσα Μαρία ενώθηκε με τον σύζυγό της, κράτησε σφιχτά τα χέρια του.

{https://www.youtube.com/watch?v=cX1_cCr-2NY}

Η διαδοχή επισημοποιήθηκε μόλις η Μαργαρίτα υπέγραψε τη δήλωση της παραίτησής της στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο κοινοβουλίο, ανακοινώθηκε από τα βασιλικά ανάκτορα.

28168926

28141784

Στη συνάντηση παρευρέθησαν αντιπρόσωποι της κυβέρνησης, η Μαργαρίτα, ο Φρειδερίκος, η γεννημένη στην Αυστραλία 51χρονη σύζυγός του Μέρι, η οποία είναι πλέον βασίλισσα, και ο μεγαλύτερος γιος τους, ο 18χρονος Χριστιανός, ο οποίος είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου.

Το ζεύγος θα συνεχίσει να κατοικεί στο Αμαλίενμποργκ μαζί με την Μαργαρίτα, η οποία θα διατηρήσει τον τίτλο της ως βασίλισσας, αν και στα αντίστοιχα παλάτια τους στο οκταγωνικό αυτό ανακτορικό συγκρότημα.

Η Μαργαρίτα, η οποία είχε στο παρελθόν δηλώσει πως θα παραμείνει ισοβίως στο θρόνο, δεν έκανε γνωστή την ακριβή αιτία της απόφασής της να παραιτηθεί, όμως δήλωσε πως μια μεγάλη επέμβαση στην πλάτη, στην οποία είχε υποβληθεί πέρυσι το Φεβρουάριο, την έκανε να σκεφτεί το μέλλον της.