Διεθνή

Οι Χούθι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο

Οι Χούθι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο Φωτογραφία: ΑΠΕ
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν την Κυριακή έναν πύραυλο κρουζ κατά πλοίων προς ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε τον πύραυλο κρουζ στην τελευταία επίθεση που έρχεται να ταράξει την παγκόσμια ναυτιλία εν μέσω του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση σηματοδοτεί την πρώτη αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ βολή από τους Χούθι από τότε που η Αμερική και σύμμαχοι εξαπέλυσαν την Παρασκευή επιθέσεις κατά των ανταρτών μετά από εβδομάδες επιθέσεων κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο αυτόν τον κρίσιμο διάδρομο που συνδέει ενεργειακά Ασία - Μέση Ανατολή με τη διώρυγα του Σουέζ και στη συνέχεια με την Ευρώπη, λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν οι ΗΠΑ θα προβούν σε αντίποινα για την τελευταία επίθεση, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου, εφόσον είναι απαραίτητο».

Τα πυρά των Χούτι την Κυριακή κατευθύνθηκαν προς το USS LaBoon, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke που επιχειρεί στις νότιες εκτάσεις της Ερυθράς Θάλασσας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού.

Ο πύραυλος προερχόταν από την περιοχή της Χοντέιντα, μια πόλη-λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας που κατέχουν εδώ και καιρό οι Χούθι, δήλωσαν οι ΗΠΑ.

Η πρώτη ημέρα των αμερικανικών και βρετανικών επιδρομών την Παρασκευή έπληξε 28 τοποθεσίες και έπληξε περισσότερους από 60 στόχους με πυραύλους κρουζ και βόμβες που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο.

Οι τοποθεσίες που επλήγησαν περιλάμβαναν αποθήκες όπλων, ραντάρ και κέντρα διοίκησης, μεταξύ άλλων σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι Χούθι δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει πόσο σοβαρές ήταν οι ζημιές από τα πλήγματα, τα οποία, όπως είπαν, σκότωσαν πέντε στρατιώτες τους και τραυμάτισαν άλλους έξι.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχισαν με επίθεση το Σάββατο σε μια τοποθεσία ραντάρ των Χούτι.

Η ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχει επιβραδυνθεί λόγω των επιθέσεων.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προειδοποίησε την Παρασκευή τα πλοία με αμερικανική σημαία να απομακρυνθούν από τις περιοχές γύρω από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για 72 ώρες μετά τις αρχικές αεροπορικές επιδρομές.