Διεθνή

Ιράν σε ΗΠΑ: «Νόμιμος στόχος» αν παράσχει βοήθεια στο Ισραήλ

Ιράν σε ΗΠΑ: «Νόμιμος στόχος» αν παράσχει βοήθεια στο Ισραήλ
«Συμβουλεύουμε τις χώρες να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού καθεστώτος και του Ιράν και να αποστασιοποιηθούν από την αντιπαράθεση» τονίζει το Ιράν.

Σε διπλωματική… αντεπίθεση το Ιράν απειλώντας εκ νέου ΗΠΑ.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι μια μεγάλη επίθεση θα οδηγήσει σε επιθέσεις σε ισραηλινές υποδομές, και οποιαδήποτε χώρα που θα βοηθήσει σε μια τέτοια επίθεση θα θεωρηθεί στόχος του Ιράν.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από την ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το Ιράν ανέφερε:

«Εάν οποιαδήποτε χώρα παρέχει βοήθεια στον επιτιθέμενο, θα θεωρηθεί επίσης συνεργός και νόμιμος στόχος. Συμβουλεύουμε τις χώρες να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού καθεστώτος και του Ιράν και να αποστασιοποιηθούν από την αντιπαράθεση».

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι δεν θα στείλει μηνύματα στους «επιτιθέμενους» παρά μόνο μέσω των Ελβετών διπλωματών, της χώρας που είναι ορισμένη να μεταφέρει τα ιρανικά μηνύματα στις ΗΠΑ. Υπήρχαν, ωστόσο, ισχυρισμοί ότι το Ιράν χρησιμοποιούσε το Κατάρ ως μεσολαβητή με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ότι «συζητάμε» την πιθανή ισραηλινή επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, «αλλά τελοσπάντων» πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί σε περεταίρω διευκρινίσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενα Ιρανικά αντίποινα μετά την επίθεση της Τετάρτης. Ο Μπάιντεν στη συνέχεια έσπευσε να διορθώσει έναν δημοσιογράφο, λέγοντας του ότι «δεν επιτρέπουμε στο Ισραήλ (αντίποινα στο Ιράν), το συμβουλεύουμε».

«Πρώτα απ’ όλα δεν επιτρέπουμε στο Ισραήλ, αλλά συμβουλεύουμε το Ισραήλ. Και τίποτα δε πρόκειται να συμβεί σήμερα» είπε. Οι δηλώσεις Μπάιντεν προκάλεσαν νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Τα τελευταία αυτά σχόλια του Τζο Μπάιντεν ωστόσο τα έκανε μια μέρα αφότου δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ισραηλινή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επείγουσες συνομιλίες με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους σχετικά με την απάντηση της χώρας τους μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη.