Διεθνή

Μέρες του 1997 ζουν οι Εργατικοί στη Μεγάλη Βρετανία

Μέρες του 1997 ζουν οι Εργατικοί στη Μεγάλη Βρετανία Φωτογραφία: pexels Marianna
Το βράδυ της 1ης Μαΐου του 1997 από το Bramall Court στο Salford του Greater Manchester παρακολούθησα τις εξελίξεις σχετικές με τις εθνικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του BBC.

Ήταν μια ιστορική εκλογική διαδικασία, μια μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, την οποία επέβαλαν με την ψήφο τους εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι.

Οι Εργατικοί (Labour) υπό την ηγεσία του Τόνι Μπλερ κατέγραψαν μια τεράστια νίκη έναντι των Συντηρητικών (Tories) του Τζον Μέιτζορ.

Η επόμενη μέρα για τους Συντηρητικούς μετά την αποχώρηση της Μάργκαρετ Θάτσερ από την ηγεσία τους υπήρξε δύσκολη και γεμάτη αναταράξεις, την ώρα που ο κ. Μπλερ με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και στραμμένος προς το κέντρο και τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους, υποσχέθηκε τον κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας και την περαιτέρω εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική.

Από το αποτέλεσμα της κάλπης δε φάνηκε πως το πολιτικό του αφήγημα πέτυχε το στόχο του. Είκοσι επτά χρόνια μετά από εκείνη τη βραδιά, το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από πολλές περιπέτειες με αρνητικούς πρωταγωνιστές πολιτικές προσωπικότητες που προέρχονταν από τον χώρο των συντηρητικών και οδήγησαν ακόμα και στο Brexit, βρίσκεται στον προθάλαμο μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι Εργατικοί οδηγούν ξανά την κούρσα των δημοσκοπήσεων, αυξάνοντας διαρκώς την επιρροή τους στην κοινωνία και στοχεύοντας στη μεγάλη ανατροπή που θα τους οδηγήσει εκ νέου στον αριθμό δέκα της Downing Street.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του YouGov, με το μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων την τελευταία πενταετία (14.000), σύμφωνα με οποία οι Εργατικοί προελαύνουν, με πρόβλεψη για κατάκτηση 385 εδρών στην επόμενη Βουλή έναντι 169 των Συντηρητικών που βλέπουν τη μία μετά την άλλη ιστορικές περιφέρειες να περνούν στα χέρια των πολιτικών αντιπάλων.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω αποτελέσματα την ώρα της κάλπης, τότε ο Sir Keir Starmer θα έχει εξασφαλίσει μια ισχυρή πλειοψηφία της τάξης των 120 εδρών, για να στρίψει το τιμόνι της διακυβέρνησης προς νέα απάνεμα λιμάνια.

Από τα ποιοτικά στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας μπορεί να διαπιστώσει κανείς τη μεταστροφή ενός σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων των Tories είτε προς τους Φιλελεύθερους δημοκράτες που εμφανίζονται σαφώς ενισχυμένοι, είτε απευθείας προς τους εργατικούς, όπως συμβαίνει και σε περιοχές της Βόρειας Αγγλίας.

Απώλειες καταγράφει το SNP (Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας) με ένα μέρος των οπαδών του να βρίσκει στην παρούσα φάση πολιτική στέγη στις τάξεις των Liberal Democrats.

Χαρακτηριστική της κατάρρευσης των Συντηρητικών είναι η πρόβλεψη ότι σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2019 θα καταλάβουν τα έδρανα του House of Parliament 196 λιγότεροι βουλευτές του κόμματος.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη πτώση ποσοστών κυβερνητικού κόμματος από το 1906, σημείο στο οποίο στέκονται ιδιαίτερα οι βρετανοί δημοσιογράφοι και εφημερίδες όπως η ιστορική Telegraph.

Γίνεται σαφές ότι οι Συντηρητικοί "πληρώνουν" στην παρούσα φάση λανθασμένες επιλογές, την έλλειψη στιβαρής ηγεσίας, αλλά και τις επιπτώσεις μιας στρατηγικής κίνησης που οδήγησε σε διαρκείς αναταράξεις τη βρετανική οικονομία, όπως ήταν η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρετανοί προσδοκούν πλέον στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην πολιτική ιστορία του τόπου και μένει να αποδειχθεί, αν στις εθνικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024, τα αποτελέσματα θα επιβεβαιώσουν τη βούληση των Βρετανών για αλλαγή πορείας.