Διεθνή

Συνάντηση αρχηγών άμυνας του ΝΑΤΟ: «Αντιμετωπίζουμε τον πιο επικίνδυνο κόσμο εδώ και δεκαετίες»

Συνάντηση αρχηγών άμυνας του ΝΑΤΟ: «Αντιμετωπίζουμε τον πιο επικίνδυνο κόσμο εδώ και δεκαετίες» Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ, η Στρατιωτική Επιτροπή, συναντήθηκε σε επίπεδο Αρχηγών Άμυνας στην έδρα του ΝΑΤΟ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ με τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας εκτέλεσης των νέων αμυντικών σχεδίων.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Ναύαρχος Rob Bauer, Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής τόνισε:

«Αντιμετωπίζουμε τον πιο επικίνδυνο κόσμο εδώ και δεκαετίες»

«Οι τεκτονικές πλάκες της ισχύος μετατοπίζονται. Ως αποτέλεσμα: αντιμετωπίζουμε τον πιο επικίνδυνο κόσμο εδώ και δεκαετίες. Το ΝΑΤΟ έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή συλλογικής άμυνας. Μαζί υπερασπιζόμαστε πολύ περισσότερα από τη φυσική ασφάλεια του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων και των 31 (σύντομα 32) εθνών μας. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τους Αρχηγούς Άμυνας για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά τους για λογαριασμό της Συμμαχίας:

«Λίγοι έχουν κάνει περισσότερα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Συμμαχίας μας από εσάς και όλους τους προκατόχους σας. Θέλω λοιπόν να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους εσάς για την απίστευτη δουλειά που εσείς και οι ένστολοι άνδρες και γυναίκες σας κάνατε, κάνετε και θα συνεχίσετε να κάνετε για την ασφάλειά μας, για τα Έθνη μας και μάλιστα για την ΚΜΑ, για την προστασία της ασφάλειάς μας».

Ο ναύαρχος Bauer εξήρε την πολιτικοστρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχή δέσμευση του Mircea Geoană με τη στρατιωτική ηγεσία:

«Με τη συνεργασία μας διασφαλίζουμε ότι η πολιτική βούληση συνδυάζεται με τις στρατιωτικές δυνατότητες. Είναι απόδειξη της μοναδικής φύσης της πολιτικοστρατιωτικής μας συμμαχίας».

Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον

Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Mircea Geoană περιέγραψε ορισμένες από τις κύριες προτεραιότητες για τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο του 2024.

«Στη φετινή σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον, θα προχωρήσουμε παραπέρα. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων μας, των εθνών μας και ναι, του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες. Θα ενισχύσουμε τη συλλογική μας άμυνα, ιδίως την αεράμυνα και την πυραυλική μας άμυνα. Θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία.

Και είμαι ευγνώμων για όλους εσάς που θα συναντήσετε τον Ουκρανό ομόλογό σας αργότερα σήμερα. Η πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε μορφή Αρχηγών Άμυνας αποτελεί άλλη μια απόδειξη της διαρκούς υποστήριξής μας προς αυτό το έθνος, διότι οι Ουκρανοί δίνουν επίσης τον δικό μας αγώνα. Και θα συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ και πάλι για τη συνάντηση με τους εταίρους μας.

Το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι μια περιφερειακή συμμαχία και αυτό δεν θα αλλάξει. Αλλά αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες προκλήσεις και πρέπει να δεσμευτούμε ακόμη περισσότερο».

Συζητώντας τα νέα αμυντικά σχέδια, ο ναύαρχος Bauer δήλωσε:

«Τα σχέδια αυτά είναι τα πιο ολοκληρωμένα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου»

«Τα σχέδια αυτά είναι τα πιο ολοκληρωμένα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ποτέ άλλοτε τα σχέδια του ΝΑΤΟ και τα εθνικά αμυντικά σχέδια δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεμένα», τονίζοντας τη σημασία των νέων αμυντικών σχεδίων και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώσουν τις συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Ναύαρχος Bauer συνέχισε τονίζοντας πως οι Σύμμαχοι εργάζονται τώρα ενεργά για να μεγιστοποιήσουν την εκτελεστικότητα των νέων αμυντικών σχεδίων. Σε στρατιωτικό επίπεδο πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα για να φτάσουμε εκεί που θέλει να φτάσει το ΝΑΤΟ για τη συλλογική του άμυνα.

Επισημαίνοντας τη σημασία του μετασχηματισμού της πολεμικής μάχης του ΝΑΤΟ, ο Ναύαρχος Bauer μίλησε για την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότητα αντί της αποδοτικότητας σε αυτή τη νέα εποχή της συλλογικής άμυνας.

Ναύαρχος Rob Bauer για Ουκρανία: «Η έκβαση αυτού του πολέμου θα καθορίσει τη μοίρα του κόσμου»

Εν αναμονή της ενημέρωσης του Στρατηγού Valerii Zaluzhnyi του Ουκρανού Αρχηγού Άμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής όρισε:

«Η Ουκρανία θα έχει την υποστήριξή μας για κάθε ημέρα που θα έρθει. Διότι μην κάνετε κανένα λάθος: η έκβαση αυτού του πολέμου θα καθορίσει τη μοίρα του κόσμου».

Ολοκληρώνοντας την εναρκτήρια ομιλία του, ο Ναύαρχος Bauer επικεντρώθηκε στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους Εταίρους. Σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο η στενή συνεργασία και η αυξημένη διαλειτουργικότητα είναι υψίστης σημασίας. Υπάρχει αυξημένη ανάγκη προετοιμασίας για το απροσδόκητο και εξέτασης των προκλήσεων από όλες τις προοπτικές απειλών: «για αυτό, η συνεργασία μας με τους Εταίρους είναι το κλειδί», τόνισε ο Ναύαρχος Bauer.