Διεθνή

Αμηχανία στη Δύση για τα «παιχνίδια» Ερντογάν: Θα εξετάσουμε το αίτημα ένταξης της Άγκυρας, διαμηνύουν οι BRICS

Αμηχανία στη Δύση για τα «παιχνίδια» Ερντογάν: Θα εξετάσουμε το αίτημα ένταξης της Άγκυρας, διαμηνύουν οι BRICS
Ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί αμηχανία στη Δύση με τα «παιχνίδια» του «σε δύο ταμπλό»: Πώς ερμηνεύεται η πρόθεση της Άγκυρας να ενταχθεί στους BRICS

Αντιδράσεις προκαλεί τα τελευταία 24ωρα η είδηση πως η Άγκυρα έχει αιτηθεί την ένταξή της στους BRICS - διεθνή πολιτικό και οικονομικό οργανισμό των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών.

Οι BRICS στη σημερινή τους σύνθεση περιλαμβάνουν δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων παραδοσιακοί εχθροί της Δύσης - όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Αργεντινή - γεγονός που καθιστά την πρωτοβουλία ένα σημαντικό γεωπολιτικό και οικονομικό γεγονός με σημαντικές συνέπεις για το διεθνές status quo.

Η Μόσχα και το Πεκίνο καταγγέλλουν από κοινού αυτό που θεωρούν αμερικανική ηγεμονία στις διεθνείς σχέσεις, με το «φλερτ» του Ερντογάν να ερμηνεύεται στο πλαίσιο αυτό ως μια προσπάθεια της Άγκυρας να διαφοροποιήσει τις διεθνείς συμμαχίες της και να ενισχύσει την ανεξαρτησία της και την αυτονομία της στην εξωτερική πολιτική.

Η είδηση «έσκασε» τη Δευτέρα όταν το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg μετέδωσε πως η Τουρκία έχει υποβάλει αίτημα πριν από μήνες για ένταξη στους BRICS.

Πηγές που επικαλέστηκε το Bloomberg φέρεται να δήλωσαν ότι η Τουρκία προχώρησε στην υποβολή της αίτησης εξαιτίας της απογοήτευσής της για την πολυετή έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωσαν, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, με τη νέα διπλωματική ώθηση της χώρας να αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, εκπληρώνοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Το θέμα ενδέχεται τώρα να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 22 με 24 Οκτωβρίου στο Καζάν της Ρωσίας.

Μάλιστα ο Yuri Ushakov, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, φέρεται να επιβεβαίωσε το αίτημα της Τουρκίας, διευκρινίζοντας πως οι  BRICS είναι έτοιμοι να εξετάσουν το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στον οργανισμό 

«Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για πλήρη ένταξη. Θα την εξετάσουμε», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε δήλωσή της τον περασμένο Ιούνιο, σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας, είχε δηλώσει πως «οι πόρτες της Ένωσης (σ.σ. BRICS είναι ανοιχτές).

«Υπάρχουν ορισμένα κριτήρια, πρέπει να είναι σύμφωνα με την επιθυμία των χωρών να γίνουν μέλη μιας Ένωσης, που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και όχι στην ένταξη σε μια λέσχη ελίτ», τόνιζε τότε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, από την άλλη, είχε δηλώσει: «Έχουμε σχέσεις, είμαστε σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη. Και αυτά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια διαδικασία εξέλιξης».

NETWORK