Διεθνή

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον αλ Σίσι - Η πρώτη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου μετά από 12 χρόνια

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον αλ Σίσι - Η πρώτη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου μετά από 12 χρόνια Φωτογραφία: Presidency of the Republic of Türkiye
Η επίσκεψη αυτή είναι η απάντηση του αλ Σίσι σε εκείνη που έκανε ο Ερντογάν στο Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο,

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σήμερα στην Άγκυρα τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί μια επίσκεψη που έχει στόχο να βάλει τέλος σε μια δεκαετία διενέξεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον αλ Σίσι το Φεβρουάριο στο Κάιρο, αντάλλαξε με τον αιγύπτιο ηγέτη χειραψία κατά την κάθοδο του τελευταίου από το αεροπλάνο, σύμφωνα με τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία. Οι δύο άνδρες πρόκειται να υπογράψουν σήμερα σειρά συμφωνιών, ενώ γύρω στις 17:00 θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Άγκυρα μετά από 12 χρόνια, στο πλαίσιο αναθέρμανσης των επί μακρόν δύσκολων σχέσεων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη αυτή είναι η απάντηση του αλ Σίσι σε εκείνη που έκανε ο Ερντογάν στο Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο, το πρώτο του ταξίδι στην Αίγυπτο από το 2012. Αυτό κατά τους ειδικούς ήταν ένα πρώτο αλλά σπουδαίο βήμα για το μέλλον των δύο χωρών.

{https://twitter.com/EgyptTodayMag/status/1831302726942159052}

«Οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου θα αναθεωρηθούν από όλες τις οπτικές και ενδεχομένως να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη και ανάπτυξή του;» δήλωσε ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας. «Επικουρικά στις διμερείς σχέσεις, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την παρούσα περιφερειακή και παγκόσμια κατάσταση, ειδικά για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη».

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Κάιρο κατέρρευσαν το 2013 όταν ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου αλ-Σίσι οδήγησε την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενός συμμάχου της Τουρκίας που είχε γίνει ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου τον προηγούμενο χρόνο.

{https://x.com/trpresidency/status/1831290605290295520}

{https://x.com/trpresidency/status/1831287220180758661}