Διεθνή

Στους δρόμους οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη

Στους δρόμους οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη
Στις αγροτικές κινητοποιήσεις πέφτουν το τελευταίο διάστημα τα φώτα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ οι διαμαρτυρίες, ακόμα και οι αποκλεισμοί δρόμων έχουν πάρει πλέον μορφή χιονοστιβάδας.

Σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων και διαρκών πιέσεων κυρίως λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς το κόστος παραγωγής, η κλιματική αλλαγή και οι στρεβλώσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα προς το χειρότερο.

Αρνητικές συνέπειες έχει προκαλέσει παράλληλα και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ οι ειδικού τύπου ρυθμίσεις για την εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων στην Ε.Ε, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, επιχείρημα που προέβαλε και η Πολωνία το περασμένο χρονικό διάστημα. Τη στιγμή που ένας πόλεμος εξελίσσεται στη γειτονιά της Ευρώπης, είναι αναπόφευκτο οι εθνικές κυβερνήσεις να αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα σχέδια τους και τους προϋπολογισμούς, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Η προσέγγιση αυτή αφορά και την γερμανική Κυβέρνηση που αποφάσισε να κάνει δραστικές περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις, προκαλώντας την μήνη των συνεταιρισμών σε ολόκληρη τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία γνώρισε πρωτόγνωρες καταστάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων, όπου χιλιάδες τρακτέρ κατέκλυσαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, εικόνες που παρέπεμψαν σε αντίστοιχες του παρελθόντος στο ελληνικό θεσσαλικό κάμπο.

Από τη μία πλευρά, οι περιορισμένες εθνικές επιδοτήσεις αφαιρούν χρηματοδοτικά εργαλεία στου παραγωγούς, ενώ ταύτοχρονα δέχονται άλλες ισχυρές πιέσεις από το περιβάλλον τη αγοράς. Στην αντίπερα όχθη, η τιμή του αγροτικού πετρελαίου έχει φτάσει στα ύψη, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να μετακυλίεται αναπόφευκτα στους καταναλωτές.

Στη γειτονική Γαλλία, η Κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο σκηνικό, όπου ο αποκλεισμός οδικών αξόνων από παραγωγούς αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, ενώ η αγανάκτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον επίμαχο τομέα έχει χτυπήσει κόκκινο.

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, αλλά και στο πολιτικό ντιμπέιτ κυριαρχεί η ατζέντα των αγροτικών διεκδικήσεων με αιχμή του δόρατος τους χαμηλούς μισθούς, τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών και το βάρος των περίπλοκων κανονισμών "που εμποδίζουν τους αγρότες να δουλεύουν πραγματικά τη γη τους. Κι ενώ συμβαίνουν αυτά στις δύο χώρες της Ε.Ε που αποτελούν την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, στην Ελλάδα οι μηχανές των τρακτέρ ανάβουν εκ νέου για να συμμετάσχουν σε ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων, με τους αγρότες να παρουσιάζουν παρόμοια αιτήματα με τους συναδέλφους του στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Για να εδραιωθεί ο πραγματικός ρόλος της ευρωπαϊκής γεωργίας στο μέλλον, η Κοινή Γεωργική Πολιτική εξελίχθηκε πραγματικά με την πάροδο των ετών, ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και στις απαιτήσεις και ανάγκες των πολιτών. Ωστόσο, σε μια εποχή διαρκών μεταβολών, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα καθίσταται δυσκολότερη και για όσους διαμορφώνουν πολιτικές, αλλά και για τους άμεσα ενδιαφερόμενους κάδους.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2023-27 τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του περασμένου έτους, με κεντρικές κατευθύνσεις την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή της και η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τους αστάθμητους παράγοντες που εμφανίζονται στην περίοδο κρίσεων και άλλων γεωπολιτικών αναταράξεων.