Διεθνή

Κύπρος: Μία σοβαρή εκκρεμότητα εντός ευρωπαϊκού εδάφους

ape ape
Η εκπληκτική ομολογουμένως τηλεοπτική σειρά Famagusta που προβάλλεται στο Mega αποτελεί πλέον μια ευκαιρία για την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης και την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

 Μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια, το Κυπριακό έρχεται ως εκκρεμότητα να μας θυμίσει πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε έως σήμερα, να διασφαλίσει μία βιώσιμη λύση που να αποκαθιστά την κανονικότητα στο νησί και να δίνει προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης σε όλο τον πληθυσμό.

Αυτό που προκαλεί όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι, πως η κατά τα άλλα ευαίσθητη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μπει στον κόπο όλα αυτά τα χρόνια για να ασχοληθεί με μια μαύρη κηλίδα στο έδαφος της, ένα τραγικό γεγονός που δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης, ενώ απέχει κατά πολύ από αυτό που συνήθως ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μπορεί το τείχος του Βερολίνου να έπεσε εδώ και τριάντα πέντε χρόνια, αλλά η Λευκωσία παραμένει η μοναδική πρωτεύουσα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι διαιρεμένη και κανείς δεν ενδιαφέρεται να γίνει κάτι πάνω σ΄ αυτό. Τα όσα τραγικά εξελίχθηκαν στο νησί την περίοδο του Αττίλα, αλλά και εκείνα που ακολούθησαν, αφορούν όχι μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και τα ανώτερα κλιμάκια των Βρυξελλών. Η ευρωπαϊκή διπλωματία και οι επιτελείς της κεντρικής διοίκησης της Ε.Ε οφείλουν να δείξουν ανάλογο ενδιαφέρον με εκείνο στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Ο αναθεωρητισμός δεν αφορά μόνο τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τη γειτονική Τουρκία που στο πέρασμα των χρόνων έχει αφήσει ένα ισχυρό μεν, αρνητικό δε αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Στις μέρες μας, η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας δεν βασίζεται σε μια αμοιβαία κατανόηση και δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, αφού μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο Ταγίπ Ερντογάν σε ένα απίστευτο κρεσέντο, έξυσε πάλι πληγές του παρελθόντος με απειλές κατά της Ελλάδας.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο κορυφαίος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, σεβόμενη τα κυριαρχικά τη δικαιώματα. Κι εδώ μπαίνει αυτονόητα το ερώτημα: πότε σεβάστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου η Τουρκία για να το πράξει και τώρα;!

Το Κυπριακό παραμένει σε εκκρεμότητα, η Ευρώπη κλείνει τα μάτια σε μία πραγματικότητα και η Τουρκία αποθρασύνεται διαρκώς, όσο δεν υπάρχει μια σοβαρή και ολιστική διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος που άπτεται της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όσο η Τουρκία βρίσκει μπροστά της χαλαρότητα, ανεκτικότητα και ατολμία από την πλευρά των Βρυξελλών, τόσο ο αναθεωρητισμός ως απειλή, αλλά και οι δικές της προκλήσεις θα συνεχίσουν να απασχολούν….