Διεθνή

«Παράθυρο» Νούλαντ για πώληση F-35 και στην Τουρκία

«Παράθυρο» Νούλαντ για πώληση F-35 και στην Τουρκία
«Αν λύσουμε το θέμα των S-400, θα χαρούμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35», δήλωσε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ

Ανοιχτό άφησε το παράθυρο πώλησης F-35 και στην Τουρκία η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί το θέμα με τα ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα S-400.

«Αν λύσουμε το θέμα των S-400, θα χαρούμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35», δήλωσε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, στην τουρκική τηλεόραση.

«Η Τουρκία πήγε σε άλλη κατεύθυνση»

«Ήμασταν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την πώληση Patriot και, ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, η Τουρκία πήγε σε άλλη κατεύθυνση», είπε αναφερόμενη στην επιλογή της Άγκυρας να προμηθευθεί τα ρωσικά συστήματα S-400.

«Γι’ αυτό είχαμε κάποιες συζητήσεις σήμερα», επισήμανε η Β. Νούλαντ, που συναντήθηκε την Κυριακή στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόκεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπάιντεν το Μάιο, πριν το αντίστοιχο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.

Για το εν λόγω θέμα ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σχολίασε:

«Η πάγια θέση δεν μπορούμε επιβάλλουμε σε ΗΠΑ αν θα πουλήσουν όπλα στην Τουρκία, αλλά είναι σημαντικό και αυτονόητο να ακούγονται οι ανησυχίες της Ελλάδας, να εξασφαλίσουμε ότι όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον νατοϊκών συμμάχων».