Διεθνή

Οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας και η αβεβαιότητα για το μέλλον

Οι αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας και η αβεβαιότητα για το μέλλον
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «κλείνει» πλέον τα δύο χρόνια και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών συνηγορεί στο εξής: ότι η σύγκρουση αυτή θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές εμμένουν στις πάγιες θέσεις τους και δεν κάνουν βήμα πίσω.

Η συγκεκριμένη παράμετρος αυξάνει την ανησυχία στη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια, που μπορεί να καταλήξει μια τέτοιου βεληνεκούς σύγκρουση. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δέχονται στην παρούσα φάση μεγάλη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε πυρομαχικά και στρατιωτικό υλικό, που είναι απαραίτητα, όταν κάποιος καλείται να ανταποκριθεί στο πεδίο της μάχης απέναντι σε έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στον κόσμο.

Η διαχείριση της κατάστασης είναι πολύπλοκη, από τη στιγμή που οι άνδρες έχουν και κάτι ακόμη πολύ σοβαρό να διαχειριστούν: την κούραση από τη χρονική διάρκεια των συγκρούσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπροστά στο φάσμα των ελλείψεων που παρατηρούνται, προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις, στηριζόμενες ακόμα και στους ίδιους τους πολίτες.

Για παράδειγμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφονται ακόμα και καμπάνιες από ιδιώτες, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να αγοραστεί ο κατάλληλος εξοπλισμούς για τους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Κι ενώ στο στρατόπεδο των Ουκρανών είναι αυτή η εικόνα, στην άλλη πλευρά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Μπορεί το ρωσικό ναυτικό να έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα, αλλά και χιλιάδες στρατιώτες να έχουν πέσει στις σκληρές μάχες που μαίνονται, αλλά η Ρωσία του κ. Πούτιν συνεχίζει μια συγκεκριμένη τακτική, επενδύοντας κατά κύριο λόγο στην εξουθένωση των αντιπάλων, αφού διατηρούν το πλεονέκτημα της διαρκούς ανατροφοδότησης των δυνάμεων της σε όλα τα επίπεδα.

Η Μόσχα διαθέτει ούτως ή άλλως έναν σοβαρό μηχανισμό παραγωγής όπλων, που την καθιστά πιο δυνατή στην στρατιωτική σκακιέρα. Σε αυτό δίνουν βάση πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που επιμένουν στην ενίσχυση της στήριξης της Ουκρανίας με επιπλέον στρατιωτικό υλικό που θα προέρχεται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στην άτυπη αυτή εκστρατεία πρωταγωνιστεί η Γερμανία του Όλαφ Σολτς που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και την αδήριτη ανάγκη για τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στον ρωσικό αναθεωρητισμό.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τα 27 κράτη-μέλη λεπτομερή έκθεση σχετικά με την στρατιωτική στήριξη που έχουν μέχρι τώρα παράσχει προς την Ουκρανία, ώστε να καλυφθούν κενά και να επιτευχθεί μια απαραίτητη σε τέτοιες στιγμές ισορροπία. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, αφού η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει κρίσιμη και η παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ είναι σε εκκρεμότητα, από τη στιγμή που το θέμα έχει γίνει αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Η Ευρώπη χρειάζεται από εδώ και στο εξής να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις, για να μην βρεθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές προ δυσάρεστων εκπλήξεων.