Διεθνή

Ευρωπαϊκοί θεσμοί, επικοινωνία και ανθεκτική πολιτική

Ευρωπαϊκοί θεσμοί, επικοινωνία και ανθεκτική πολιτική
Κοινή διαπίστωση πολλών αναλυτών εφαρμοσμένης πολιτικής είναι ότι στο παρελθόν οι Βρυξέλλες δεν είχαν δώσει την απαραίτητη θεσμική βαρύτητα στον τομέα της επικοινωνίας.

Δεν υπήρχε πολιτική βούληση, αλλά και στοχευμένες αποφάσεις που θα συνδράμουν αποφασιστικά στη δημιουργία μηχανισμών,οι οποίοι θα ενίσχυαν τις διαδικασίες διάχυσης των πολιτικών μηνυμάτων και των δράσεων προς τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Στην αλυσίδα μετάδοσης περιεχομένου μεταξύ πομπού και δέκτη υπάρχουν αδιαμφισβήτητα κενά που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε οι φιλότιμες προσπάθειες των ευρωβουλευτών, οι οποίοι θέτουν φυσικά σε απόλυτη προτεραιότητα την πολιτική τους επιβίωση.

Η επικοινωνία πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει άμεση προτεραιότητα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες. Η δε προσέγγιση πρέπει να ξεφύγει από τις παρούσες ελιτίστικες νόρμες που προκαλούν ίσως και άθελα τους αναχώματα στην αύξηση της επιρροής και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση. Πολιτικό περιεχόμενο υπάρχει σίγουρα, λείπει η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής που θα βάζει την άμεση επαφή με τους πολίτες σε πρώτο πλάνο.

Σε σχέση με το παρελθόν, τα δεδομένα που σχετίζονται με το perception έχουν αλλάξει άρδην, καθώς μετά τις τελευταίες κρίσεις, όπως η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ενεργειακό και άλλες, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιλαμβάνεται τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η ευρωπαική πολιτική και τα όσα αποφασίζονται στα ανώτερα αρμόδια όργανα, στην καθημερινότητα του μέσου Ευρωπαίου πολίτη.

Η δε μέθοδος της επέκτασης και της ενδυνάμωσης των μηχανισμών της επικοινωνίας καθίσταται στην παρούσα φάση επιτακτική και για έναν ακόμη σοβαρό λόγο: το πολιτικό φαινόμενο της ανόδου του εξτρεμισμού και των άκρων που τείνει να λάβει απίστευτες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Τα άκρα αντιμετωπίζονται με τις σωστές πολιτικές και με τη συνεχή διάδραση με την κοινωνία για όλα τα μεγάλα ζητήματα που την απασχολούν. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν και άλλες καινοτόμες μεθόδους όπως είναι παραδείγματος χάριν το crowdsourcing.

H Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτέλεσε ένα θετικό παράδειγμα εμπλοκής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία και διαμόρφωσης νέων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ οργανισμών και κοινωνίας. Μία διαδικασία που επ' ουδενί δεν μπορεί να είναι one-off, αλλά πάνω σ’ αυτή τη φιλοσοφία μπορεί και πρέπει να χτιστεί μια νέα ανθεκτική επικοινωνιακή κουλτούρα που θα λειτουργήσει ευεργετικά σε πολιτικό επίπεδο, αφού θα έχει πρώτα σφυρηλατήσει τις απαραίτητες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών και πολιτών.

Η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί μια πραγματικά δύσκολη ατζέντα την πενταετία 2024-2029. Η σωστή επικοινωνία αποτελεί πλεονέκτημα για κάθε πολιτική δομή που επιθυμεί να παραμείνει ανθεκτική και βιώσιμη.