Διεθνή

Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ τρομάζουν την Ευρώπη

Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ τρομάζουν την Ευρώπη Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε μία περίοδο μεγάλων και πολυεπίπεδων αναταράξεων, τα όσα διαδραματίζονται στην πολιτική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επηρεάζουν εύλογα το κλίμα σε κάθε πλευρά του πλανήτη και την Ευρώπη.

Την ώρα που η ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, η περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική στήριξη της Ουάσιγκτον προς του αμυνόμενους τίθεται υπό αμφισβήτηση και συνιστά πλέον αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Η δυναμική επανεμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στο πολιτικό σκηνικό και το σοβαρό ενδεχόμενο να επιστρέψει στα παλιά του καθήκοντα, προκαλεί ανησυχία και πανικό, όχι μόνο τις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο εσωτερικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήρθε να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά, με δηλώσεις που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, ότι δηλαδή θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εκπλήρωσε τις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι της αμυντικής συμμαχίας.

Η ακραία αυτή τοποθέτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου, στελέχη του οποίου την απέρριψαν κατηγορητικά ως αποκρουστική.

Αλλά και σε επίπεδο ΝΑΤΟ οι δηλώσεις Τραμπ δεν πέρασαν απαρατήρητες, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να τονίζει με νόημα στο νορβηγικό κανάλι TV2 πως «οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει την ασφάλειά μας».

Χαρακτηριστική υπήρξε και η ανάρτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος μίλησε ευθέως για απερίσκεπτες δηλώσεις που στην παρούσα φάση εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Πούτιν.

Το come back του Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα και αναπόφευκτα οδηγεί την Ευρώπη σε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τη διαχείριση του ουκρανικού και κατ’ επέκταση την αμυντική της αυτονομία το επόμενο κρίσιμο διάστημα. 

H Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ότι ο κ. Τραμπ να επανέλθει στην εξουσία, αφήνοντας τις Βρυξέλλες να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», σε μία σύγκρουση την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα ότι θα την πάει μέχρι τέλους.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ενώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών σε συνεργασία με τους ηγέτες των «27» οφείλουν να προετοιμάσουν από χθες το Plan B , ίσως προκαλώντας μια ξεχωριστή συζήτηση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο για την επόμενη μέρα, με το ουκρανικό να αποτελεί διαρκώς μια βραδυφλεγή βόμβα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς για περαιτέρω στρατιωτική στήριξη και επίδειξη αλληλεγγύης από τα ευρωπαϊκά κράτη προς την Ουκρανία αποκτά πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η Ευρώπη βρίσκεται ομολογουμένως σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου πρέπει να συνδέσει την πολιτική της επιβίωση με την αδήριτη ανάγκη να αυξήσει τις δυνατότητες της ως αυτόνομη οντότητα.