Διεθνή

Η Google ξεκινά να απορρίπτει μαζικά emails: Ποια θα τρώνε «μπλοκ» στο Gmail

Η Google ξεκινά να απορρίπτει μαζικά emails: Ποια θα τρώνε «μπλοκ» στο Gmail Φωτογραφία: Unsplash
Η Google προειδοποεί τους αποστολείς μαζικών ανεπιθύμητων emails σε χρήστες του Gmail να συμμορφωθούν με τους νέους όρους αν δεν θέλουν να... «τρώνε block».

Το μήνυμα της Google στους αποστολείς ανεπιθύμητων μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ξεκάθαρο: Από τον Απρίλιο οι αποστολές σε χρήστες του Gmail θα μπλοκάρονται όλο και πιο συχνά , εκτός κι αν γίνουν σεβαστές οι νέες οδηγίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, νέοι κανόνες μπαίνουν σε σε εφαρμογή για την προστασία των χρηστών του Gmail από ανεπιθύμητα μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ήδη, άλλωστε, ορισμένοι αποστολείς λαμβάνουν μηνύματα σφάλματος σχετικά με μηνύματα που είχαν σταλεί σε λογαριασμούς Gmail. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Google σημείωσε ότι συγκεκριμένα σφάλματα, δεν ήταν νέα αλλά «προϊόν των προϋπαρχουσών απαιτήσεων ελέγχου ταυτότητας».

Η Google επιβεβαιώνει, πάντως, πως από τον Απρίλιο, «θα αρχίσει να απορρίπτει ένα ποσοστό της μη συμμορφούμενης κίνησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», ενώ σταδιακά θα αυξήσει το ποσοστό απόρριψης.

Αναφέρει ότι, για παράδειγμα, εάν το 75% της κίνησης πληροί τις νέες οδηγίες ελέγχου ταυτότητας αποστολέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τότε θα απορρίπτεται «ένα ποσοστό» του υπόλοιπου μη συμμορφούμενου 25%. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό.

Αυτή η αργή και σταθερή προσέγγιση φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει, με προσωρινά σφάλματα σε ένα «μικρό ποσοστό της μη συμβατής κίνησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους» να τίθενται σε εφαρμογή αυτό το μήνα. Η Google αναφέρει επίσης ότι οι αποστολείς μαζικών μηνυμάτων θα έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Ιουνίου για να «εφαρμόσουν τη δυνατότητα διαγραφής με ένα κλικ σε όλα τα εμπορικά, διαφημιστικά μηνύματα».

Αυτά τα email θα απορρίπτονται

Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο τα μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται σε προσωπικούς λογαριασμούς Gmail.

Οι αποστολείς μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αυτούς τους λογαριασμούς - και συγκεκριμένα όσοι στέλνουν τουλάχιστον 5.000 μηνύματα την ημέρα σε λογαριασμούς Gmail, θα πρέπει να πιστοποιούν την αυθεντικότητα του εξερχόμενου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και να «αποφεύγουν την αποστολή ανεπιθύμητων ή μη ζητηθέντων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Το όριο των 5.000 μηνυμάτων υπολογίζεται για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται από τον ίδιο κύριο τομέα, ανεξάρτητα από το πόσα subdomains χρησιμοποιούνται.

Σημειώνεται πως αυτές οι οδηγίες δεν ισχύουν για μηνύματα που αποστέλλονται σε λογαριασμούς Google Workspace, αλλά όλοι οι αποστολείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν το Google Workspace, πρέπει να πληρούν τις νέες απαιτήσεις.

Εκπρόσωπος της Google τόνισε ότι οι απαιτήσεις εφαρμόζονται για να «ενισχυθεί η ασφάλεια από την πλευρά του αποστολέα και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον έλεγχο που έχουν οι χρήστες σχετικά με το τι μπαίνει στα εισερχόμενά τους».