Διεθνή

Η μάχη των ευρωεκλογών και η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα

Η μάχη των ευρωεκλογών και η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα
Εκατό μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια και το περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η πολιτική αντιπαράθεση είναι σύνθετο και ιδιαίτερο.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, ενώ τα ζητήματα της καθημερινότητας αγγίζουν όλες τις τοπικές κοινωνίες κάθετα και δημιουργούν προβληματισμό και ανασφάλεια για το μέλλον.

Η τρέχουσα περίοδος δεν είναι συμβατική και οι πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στη σκληρή πραγματικότητα, να γίνουν πιο πρακτικές με στοχευμένες προτάσεις και να περιορίσουν τις θεωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος. Να δώσουν πάνω απ’ όλα ελπίδα στους πολίτες και να δημιουργήσουν μέσα από τις πολιτικές τους επιλογές, ένα ανθεκτικό ανάχωμα απέναντι στους δημαγωγούς και στα άκρα που απειλούν ευθέως τον πολιτικό χαρακτήρα, αλλά και τις αρχές και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

Ποια είναι όμως τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις εθνικές κυβερνήσεις στην παρούσα φάση; Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ευρωπαϊκή πολιτική πολυεπίπεδα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ένα ανοιχτό γεωπολιτικό ζήτημα που προκαλεί αγωνία για το μέλλον και δοκιμάζει τη βιωσιμότητα της Ευρώπης, δεδομένου ότι η ρωσική ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη ακόμα και να στείλει εκ νέου τα στρατεύματα της μέχρι το Κίεβο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μεντβέντεφ.

Η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων δεν αφορά μόνο στην υπεράσπιση της δικής τους εθνικής κυριαρχίας, αλλά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται από εδώ και στο εξής να επενδύσει περισσότερο στη στρατιωτική στήριξη των αμυνόμενων, αν δεν θέλει να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Η Ε.Ε οφείλει να αντιμετωπίσει ολιστικά κρίσιμα ανοιχτά θέματα, όπως είναι η αγροτική παραγωγή, αφού η ΚΑΠ που αποφασίστηκε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια είναι ήδη παρωχημένη και ξεπερασμένη από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, το μεταναστευτικό συνιστά μια ακόμα προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες, ενώ τα ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα και η επισιτιστική κρίση καλλιεργούν το έδαφος για νέα μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική και την Ασία. Η πείνα ως κοινωνικό φαινόμενο προκαλεί ευρύτερες αναταράξεις, με τους πληττόμενους να αναζητούν νέες ευκαιρίες για επιβίωση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εκτός των άλλων, η ακρίβεια και οι πληθωριστικές τάσεις συνεχίζουν να χτυπούν αλύπητα τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ακόμα και σε προηγμένες χώρες, όπως είναι η Αυστρία και η Γερμανία.

Οι τιμές σε βασικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα και αδικαιολόγητα υψηλές, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα πλήττεται διαρκώς και από το υψηλό κόστος διαβίωσης και κυρίως από το ύψος των ενοικίων. Η κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει πράγματι τις δικές της ιδιαιτερότητες, αλλά τα προβλήματα και οι προκλήσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις κοινά. Η ανθεκτικότητα της Ευρώπης αποτελεί ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας για το μέλλον, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες όχι μόνο είναι αβέβαιο, αλλά απειλείται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, αλλά εκείνες τις παγκόσμιες δυνάμεις που θέλουν την Ευρώπη, παρία στην παγκόσμια σφαίρα.