Διεθνή

WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν απρόθυμη ή ανίκανη να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ

WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν απρόθυμη ή ανίκανη να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ Φωτογραφία: EPA/ SAMUEL CORUM
Το Ισραήλ έχει αιφνιδιάσει επανειλημμένα τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του μοιάζουν απρόθυμοι ή ανίκανοι να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ, το οποίο έχει αιφνιδιάσει την Ουάσινγκτον με στρατιωτικές ενέργειες, γράφει η Wall Street Journal.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίζεται ολοένα περισσότερο ως θεατής στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, έχοντας περιορισμένες πληροφορίες για το τι σχεδιάζει ο στενότερος σύμμαχός του στην περιοχή, την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζει τα αντίποινα εναντίον του Ιράν για την πυραυλική επίθεση.

Η επιρροή της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ δείχνει να φθίνει, καθώς οι αποφάσεις που παίρνει το εβραϊκό κράτος για στρατιωτικές ενέργειες είναι ολοένα περισσότερο κόντρα στις επιθυμίες και τις θέσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Εν μέρει, η αμερικανική ηγεσία έχει παραλύσει λόγω των επικείμενων εκλογών, ενώ δείχνει απρόθυμη να υιοθετήσει πιο δυναμική στάση απέναντι στο Ισραήλ, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει πολιτικά τους Δημοκρατικούς.

«Ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με θεατές, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο τον οποίο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμης σημασίας στρατιωτική υποστήριξη», αναφέρει η Wall Street Journal.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι είναι σε στενό συντονισμό με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους και ελπίζουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κάνει μια περιορισμένη επίθεση στο Ιράν ως απάντηση στο μπαράζ των πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη την περασμένη Τρίτη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει σε Αμερικανούς ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να αντεπιτεθούν στο Ιράν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την αντίθεσή του για τυχόν πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, όμως την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια επίθεση σε πετρελαϊκές υποδομές.

Το Ισραήλ αιφνιδίασε επανειλημμένα τον Λευκό Οίκο

Το Ισραήλ δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση για τη φύση των αντιποίνων. Όμως, το ζήτημα είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ αιφνιδίασε επανειλημμένα τον Λευκό Οίκο με τις αποφάσεις του, σημειώνει η Wall Street Journal.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε την αεροπορική επιδρομή στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη. Η απόφασή του να εγκρίνει αυτό το πλήγμα ενώ βρισκόταν σε αμερικανικό έδαφος και δίχως να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο ήταν μία ακόμα ένδειξη για τις διαφορετικές κατευθύνσεις στις οποίες κινούνται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, όπως και η φθίνουσα επιρροή της Ουάσινγκτον στον σύμμαχό της.

Είχαν προηγηθεί άλλα γεγονότα που έφεραν τον Λευκό Οίκο σε ρόλο θεατή. Τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Άμος Χοστέιν, συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους και τους προέτρεψε να μην εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Παράλληλα, τους κάλεσε να δεχθούν συμφωνία που θα απωθούσε την οργάνωση από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες αργότερα, εκατοντάδες βομβητές μελών της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Την επόμενη ημέρα ακολούθησε το δεύτερο κύμα εκρήξεων, αυτή τη φορά ασυρμάτων χειρός. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την επιχείρηση και προσπάθησαν να πάρουν αποστάσεις από αυτή την κλιμάκωση.

Βραχυπρόθεσμα, η μονομερής λήψη αποφάσεων από το Ισραήλ για το πλήγμα στο Ιράν απειλεί να εμπλέξει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμα μία αντιδημοφιλή περιφερειακή σύγκρουση. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σημείο ανάφλεξης για επικριτές που λένε ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ πάρα πολλά περιθώρια, χωρίς να χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να χαλιναγωγήσουν τον σύμμαχό τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Νετανιάχου ξέρει ότι είναι σε δύσκολη θέση οι Αμερικανοί

Η σχέση του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδεινώνεται διαρκώς και οι δύο ηγέτες έχουν να μιλήσουν από τις 21 Αυγούστου. Η ισραηλινή ηγεσία αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ «είτε ως γκρινιάρη, είτε ως κάποιον που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Η 7η Οκτωβρίου άλλαξε τα πάντα», τόνισε ο Ντέιβιντ Σένκερ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. «Έχουμε να κάνουμε με ένα νέο Ισραήλ που πρόκειται να επιδιώξει αμείλικτα τους στόχους ασφαλείας του με λιγότερο σεβασμό στις ευαισθησίες των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα έχει αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου ξέρει ότι οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών. «Δεν πρόκειται να βρείτε έναν Αμερικανό διαπραγματευτή, εβδομάδες πριν από εκλογές στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία, που πιέζει και πιέζει τους Ισραηλινούς, ιδιαίτερα σε ένα μέτωπο που περιλαμβάνει το Ιράν», ανέφερε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Μέσης Ανατολής.

Εδώ και μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ- Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον Λίβανο τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί και Γάλλοι διπλωμάτες, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να σταματήσουν τη βία.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ένα σχέδιο των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών για κατάπαυση του πυρός 21 ημερών ώστε να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ωστόσο, ο Νετανιάχου υπαναχώρησε από το σχέδιο, αφού προέκυψε η ευκαιρία της εξόντωσης του Νασράλα.

Το Ισραήλ είχε «ενημερωθεί πλήρως και είχε πλήρη επίγνωση κάθε λέξης» της πρότασης κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε εξοργισμένος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους. Μετά την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Νασράλα στη Βηρυτό, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε όταν τα αεροπλάνα ήταν στον αέρα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προσαρμόστηκαν γρήγορα, λέγοντας στη συνέχεια ότι επιδοκιμάζουν τον θάνατο του Νασράλα. Όταν το Ισραήλ άρχισε να προετοιμάζεται να στείλει χερσαίες δυνάμεις στα σύνορα του Λιβάνου, η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ήταν βέβαιη ότι η εισβολή θα ήταν περιορισμένη.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε για αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβαν. «Θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν [σ.σ. οι Ισραηλινοί]. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα», απάντησε. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ισραηλινά άρματα μάχης πέρασαν τα νότια σύνορα του Λιβάνου, καθώς οι IDF ξεκίνησαν αυτό που αποκάλεσαν «περιορισμένες» και «τοπικές» επιδρομές για να εκτοπίσουν θέσεις που κατείχαν μαχητές της Χεζμπολάχ.