Διεθνή

Στο επίκεντρο σφοδρών επιθέσεων ο Πάπας Φραγκίσκος με επίκεντρο την προτροπή του εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ουκρανικό μέτωπο

Στο επίκεντρο σφοδρών επιθέσεων ο Πάπας Φραγκίσκος με επίκεντρο την προτροπή του εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ουκρανικό μέτωπο Φωτογραφία: epa
Αποδέκτης σκληρών επιθέσεων έχει γίνει το τελευταίο διάστημα έγινε ο Πάπας Φραγκίσκος με επίκεντρο σχόλιο που έκανε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης αναφορικά με τις εκκλήσεις προς την Ουκρανία να παραδοθεί στη Ρωσία, ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι πιστεύει πως «αυτοί που έχουν το θάρρος να υψώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτούν είναι ισχυρότεροι».

Ο Πάπας ειδικότερα δήλωσε στον ιταλόφωνο ελβετικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RSI: «Όταν βλέπεις ότι ηττήθηκες, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς. Ντρέπεσαι, αλλά με πόσους θανάτους θα τελειώσει; Διαπραγματευτείτε εγκαίρως και αναζητήστε κάποια χώρα να ενεργήσει ως μεσολαβητής. Μην ντρέπεστε να διαπραγματευτείτε πριν τα πράγματα χειροτερέψουν. Η διαπραγμάτευση δεν είναι ποτέ παράδοση. Είναι το θάρρος να μην οδηγήσεις τη χώρα στην αυτοκτονία».

Τα σχόλια, τα οποία διαδόθηκαν αστραπιαία στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τα οποία το Βατικανό αναγκάστηκε τελικά να «διορθώσει» εκδίδοντας διευκρινιστική ανακοίνωση, προκάλεσαν οργή στο Κίεβο και όχι μόνο, με αξιωματούχους να το θεωρούν ως έκκληση προς την Ουκρανία να παραδοθεί στη Ρωσία.

Ευχαριστώντας τους Ουκρανούς ιερείς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, ο Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προχώρησε σε μια αιχμηρή δήλωση αργά το βράδυ της Κυριακής αναφέροντας: «Αυτή είναι η εκκλησία – είναι μαζί με ανθρώπους, όχι δυόμισι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά κάπου και ουσιαστικά μεσολαβεί μεταξύ κάποιου που θέλει να ζήσει και κάποιου που θέλει να καταστρέψει».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ουκρανία, είπε σε μια εκπομπή συζήτησης στο ARD την Κυριακή το απόγευμα ότι «δεν κατάλαβε» τα σχόλια του Πάπα και του πρότεινε να επισκεφθεί την Ουκρανία για να δει τη ζημιά που έχει κάνει η Μόσχα.

«Νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα μόνο αν τα δεις μόνος σου», είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι όταν μιλά με παιδιά στην Ουκρανία που επηρεάζονται από τον πόλεμο, αναρωτιέται: «Πού είναι ο Πάπας;»

Το Κίεβο επιδιώκει την επιστροφή όλων των εδαφών που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προσαρτήσει και εισέβαλαν από το 2014 και την οικονομική αποκατάσταση της χώρας. Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, αρνείται να θίξει το θέμα της επιστροφής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ελέγχει εν μέρει και επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να αφοπλιστεί, να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και να επιστρέψει στη ζωή στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη νομιμότητα της κυβέρνησης Ζελένσκι και αμφισβήτησε την ύπαρξη της ουκρανικής ταυτότητας και την ίδια την ύπαρξη του έθνους.

Αναφερόμενος στο σχόλιο του Πάπα για τη «λευκή σημαία», ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε δήλωση: «Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Αυτή είναι η σημαία με την οποία ζούμε, πεθαίνουμε και κυριαρχούμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ άλλες σημαίες». Ευχαρίστησε επίσης τον Πάπα για τις συνεχείς προσευχές του για ειρήνη.