Πολιτική

Βουλή: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για πώληση όπλων στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ

Βουλή: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για πώληση όπλων στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως δεν παρέχει σαφείς απαντήσεις για το εάν το υλικό καταλήξει στην Ουκρανία.

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπαν «όχι» στην αναβάθμιση και πώληση ρουκετών 122 χιλιοστών (πλην ΠΑΣΟΚ που ψήφισε παρών) και την πώληση ναρκών στις ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως δεν παρέχει σαφείς απαντήσεις για το εάν το υλικό καταλήξει στην Ουκρανία.

Στη συνεδρίαση, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης ενημέρωσε και για την προμήθεια περιπλανώμενων πυρομαχικών με βεληνεκές έως 20 χλμ και έως 40 χλμ με το συνολικό κόστος του προγράμματος να εκτιμάται στο ποσό των 75.200.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 θα καλυφθούν από τις ΗΠΑ σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ.

Πηγές του υπουργείο Εθνικής Άμυνας τονίζουν ότι τα περιπλανώμενα πυρομαχικά θα αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος σε επίπεδα επιχειρήσεων (κυρίως στο επιχειρησιακό – τακτικό), διότι παρέχουν εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το πεδίο της μάχης (near real time) και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσβολής στόχων ευκαιρίας ή υψηλής αξίας (High Value Targets) από την κορυφή (top attack), όπως κρίσιμες εγκαταστάσεις, οπλικά συστήματα κλπ.

Εκτός από τη ΝΔ, την προμήθεια περιπλανώμενων πυρομαχικών υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι Σπαρτιάτες, καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ παρών ψήφισαν σύμφωνα με πληροφορίες Ελληνική Λύση και Νίκη. Το πρόγραμμα μετά την έγκριση από την επιτροπή της Βουλής, αναμένεται να παραπεμφθεί στο ΚΥΣΕΑ.