Διεθνή

Νέες δηλώσεις Πούτιν για το μακελειό: «Το έκανε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά από πίσω κρύβεται το Κίεβο»

Νέες δηλώσεις Πούτιν για το μακελειό: «Το έκανε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά από πίσω κρύβεται το Κίεβο»
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι την επίθεση στη Μόσχα πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο επέμεινε πως οι εξτρεμιστές εκτελούσαν εντολές του Κιέβου.

Μιλώντας σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε τη Δευτέρα ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από εξτρεμιστές «την ιδεολογία των οποίων ο ισλαμικός κόσμος πολεμά εδώ και αιώνες».

Ο Πούτιν - ο οποίος δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι τέσσερις δράστες συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία - απέφυγε και σήμερα να αναφερθεί στο συγκεκριμένο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες (ISIS - K).

Απέφυγε, παράλληλα, να υποδείξει ποιος διέταξε την επίθεση, αλλά δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε «γιατί οι τρομοκράτες αφού διέπραξαν το έγκλημά τους προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία και ποιος τους περίμενε εκεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι μαζικές δολοφονίες εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού από την Ουκρανία. 

«Αυτή η φρικαλεότητα μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παρόμοιων προσπαθειών από όσους βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου», προσέθεσε.

Σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση «ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια» στην ρωσική κοινωνία.

Σημειώνεται πως αφού η συγκεκριμένη πτέρυγα του ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς, ενώ κι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Παρίσι έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι «μια οντότητα του ΙΚ» είναι υπεύθυνη για την επίθεση στη Μόσχα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να αποδώσει ευθύνες, προτρέποντας τους δημοσιογράφους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας στη Ρωσία. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τις αρχές της Μόσχας στις 7 Μαρτίου για πιθανή τρομοκρατική επίθεση, λέγοντας ότι κάθε τέτοια πληροφορία είναι εμπιστευτική.