Διεθνή

Νέο σκάνδαλο στις Βρυξέλλες: Ο Πούτιν χρημάτιζε ευρωβουλευτές μέσω αμφιλεγόμενων ΜΜΕ

Νέο σκάνδαλο στις Βρυξέλλες: Ο Πούτιν χρημάτιζε ευρωβουλευτές μέσω αμφιλεγόμενων ΜΜΕ
Ένα νέο σκάνδαλο χρηματισμού Ευρωβουλευτών - αυτή τη φορά από τη Ρωσία - συγκλονίζει τις Βρυξέλλες: Οι τσεχικές κυρώσεις σε «ειδησεογραφικό» ιστότοπο και οι αποκαλύψεις για τον «προπαγανδιστικό στρατό» Πούτιν

Διαστάσεις σκανδάλου λαμβάνει η ρωσική εκστρατεία επηρεασμού των επικείμενων Ευρωεκλογών, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν πως η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να προωθήσουν φιλορωσική ατζέντα.

«Οι νέες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιαζόμασταν: ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί "ύποπτα" ΜΜΕ [και] δωροδοκεί πρόσωπα προκειμένου να αγοράσει "αόρατη" επιρροή», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová στο Politico.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Πράγα επέβαλε την Τετάρτη κυρώσεις σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο με την ονομασία «Φωνή της Ευρώπης» (Voice of Europe). Σύμφωνα με τη τσεχική κυβέρνηση, το μέσο λειτουργούσε ως εργαλείο της Μόσχας στην εκστρατεία επιρροής των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Όπως διαβάζουμε στο Reuters, στόχος των κυρώσεων ήταν ο φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός Βίκτορ Μεντβεντσούκ - ο κουμπάρος του Πούτιν που είχε συλληφθεί στη χώρα του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και «επέστρεψε» στη Μόσχα το 2022.

Σύμφωνα με το τσεχικό ΥΠΕΞ, ο Μεντβετσούκ - από κοινού με ακόμη ένα πρόσωπο που κατονομάζεται - χρηματοδοτούσε κρυφά τη ρωσική εκστρατεία μέσω του Voice of Europe και δωροδοκούσε Ευρωπαίους πολιτικούς. Η φιλορωσική εκστρατεία στόχευε κατά της «εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ελευθερίας» της Ουκρανίας, ενώ οι κυρώσεις πρόκειται να ενισχύσουν την ασφάλεια και την εύρυθμη δημοκρατική λειτουργία της Τσεχίας, προστατεύοντάς την κατά τη διάρκεια των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη κι ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου επιβεβαίωσε πως η Ρωσία είχε προσεγγίσει μέλη του Κοινοβουλίου της ΕΕ και «τους πλήρωσε για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα». Η ρωσική εκστρατεία επιρροής αποκαλύπτεται λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και έρχεται να πυροδοτήσει τις ανησυχίες για διαφθορά και ξένη ανάμειξη που έφερε στο προσκήνιο το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ένα βήμα πίσω από τον Πούτιν και τον προπαγανδιστικό του στρατό... Πρέπει να έχουμε διαρκώς κατά νου ότι θα χρησιμοποιήσει την παραπληροφόρηση και τις παρεμβάσεις ως όπλο για να διχάσει την Ευρώπη», δήλωσε η Jourová.

Είναι ενδεικτικό πως από το κανάλι του Voice of Europe στο YouTube είχε παρελάσει μια σειρά ευρωβουλευτών - πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, που αντιτίθενται στην Πράσινη Συμφωνία, ευαγγελίζονται την επικείμενη κατάρρευση της Ένωσης και επιτίθενται στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC, ο ιστότοπος που - έχει τις ρίζες του στις Κάτω Χώρες - φέρεται να συνδέεται με πρόσωπο που συνεργάστηκε το 2016 με τον ακροδεξιό ηγέτη Τιερί Μποντέ «για να προκαλέσει δημοψήφισμα για το ουκρανικό». Η μη δεσμευτική αυτή ψηφοφορία είχε ως αποτέλεσμα οι Ολλανδοί να ταχθούν κατά της συμφωνίας πολιτικής σύνδεσης Κιέβου - Βρυξελλών.