Διεθνή

Μεγαλώνει η νέα ακροδεξιά «οικογένεια»: Στους «Πατριώτες για την Ευρώπη» και το πορτογαλικό Chega

Μεγαλώνει η νέα ακροδεξιά «οικογένεια»: Στους «Πατριώτες για την Ευρώπη» και το πορτογαλικό Chega
Το πορτογαλλικό ακροδεξιό Chega προσχώρησε στους «Πατριώτες για την Ευρώπη», τη νέα εθνικιστική συμμαχία του Όρμπαν, που πιθανότατα θα γίνει κι η επόμενη ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Ορμπάν, «ο πρόεδρος του Chega ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στον συνασπισμό», με τον ίδιο τον Αντρέ Βεντούρα να χαρακτηρίζει την ίδρυση του νέου εθνικιστικού κινήματος ως «ιστορική ευκαιρία» για την ένωση της δεξιάς και τη δημιουργία μιας πολιτικής «εναλλακτικής λύσης».

«Αυτή η ομάδα είναι ξεκάθαρα εναντίον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Αντόνιο Κόστα», δήλωσε ο Βεντούρα, σχολιάζοντας την αρνητική ψήφο του Όρμπαν κατά τη διάρκεια της συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας για τα κορυφαία αξιωμάτα της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και το ακροδεξιό κόμμα του Fidesz ανακοίνωσαν την Κυριακή νέα πολιτική συμμαχία με το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) της Αυστρίας και το τσεχικό Κίνημα «Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών» (ANO), με την ελπίδα να συγκροτήσουν μια νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι τρία πράγματα: ειρήνη, τάξη και ανάπτυξη», σημείωσε ο Όρμπαν κατά την παρουσίαση στη Βιέννη. «Και αυτό που παίρνουν σήμερα από την ελίτ των Βρυξελλών είναι πόλεμος, μετανάστευση και στασιμότητα».

Αν και τα τρία κόμματα διαθέτουν περισσότερα από τα 23 μέλη που απαιτούνται για να σχηματίσουν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα στο νομοθετικό σώμα της ΕΕ, εξακολουθούν να χρειάζονται εκλεγμένους ευρωβουλευτές από τουλάχιστον τέσσερις άλλες χώρες.

Μέχρι τη Δευτέρα, είχαν το Fidesz της Ουγγαρίας (11 βουλευτές), το ANO της Τσεχίας (7) και το FPÖ της Αυστρίας (6). Η προσθήκη του Chega, με δύο έδρες, φέρνει τη συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση της απαίτησης των επτά χωρών.

Τα κόμματα αυτά μοιράζονται μια βαθιά απέχθεια για την Πράσινη Μετάβαση - τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 - και το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο - μεταρρύθμιση που προβλέπει κανόνες για τη διαχείριση των παράτυπων αφίξεων στα 27 κράτη-μέλη.

Κρίσιμο είναι ότι αντιτίθενται στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και θέλουν να διατηρήσουν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αμφισβητούν επίσης το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την εξουσία που παρέχεται στους υπερεθνικούς θεσμούς στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

Περισσότερα μέλη αναμένεται να ενταχθούν στους «Πατριώτες για την Ευρώπη» ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της ολομέλειας στις 16 Ιουλίου. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να είναι ο κατάλληλος υποψήφιος, καθώς αποβλήθηκε από την ομάδα ID τον Μάιο και δεν διαθέτει πολιτική οικογένεια.